Η τεχνητή νοημοσύνη της Google παίζει με το μέλλον

Η εποχή που μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να μαθαίνει, να σκέφτεται, ακόμα και να “νιώθει” χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου, δεν είναι όσο μακρινή φανταζόμαστε. Ήδη κερδίζει τους ανθρώπους στον gaming κόσμο και τώρα έρχεται μια νέα μελέτη από την Google που αποκαλύπτει ότι η AI είναι ικανή τόσο για συνεργατική συμπεριφορά, όσο και για ανταγωνιστική. Οι επιστήμονες της Google έθεσαν δύο σχετικά απλά σενάρια στο DeepMind. Στην πρώτη περίπτωση με την ονομασία “Gathering”, χώρισαν το DeepMind στα δύο, σε Μπλε και Κόκκινο, με το σκοπό να μαζέψει πράσινα “μήλα” από ένα περιορισμένο χώρο.
Μάλιστα το Μπλε και το Κόκκινο οπλίστηκαν με lasers τα οποία θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον αντίπαλο. Έτσι, οι επιλογές ήταν δύο. Είτε να μαζέψουν όλα τα μήλα για τους εαυτούς τους ή να επιτρέψει ο ένας στον άλλον μια περίπου ίση κατανομή. Μετά από χιλιάδες εφαρμογές του σεναρίου, η Google κατέληξε πως το DeepMind έδρασε πολύ ειρηνικά και συνεργατικά όταν υπήρχαν αρκετά μήλα. Όσο λιγότερα όμως υπήρχαν, τόσες περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να στραφεί το ένα εναντίον του άλλου, μια συμπεριφορά που συναντάμε παντού στο ζωικό βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
Επίσης όσο μικρότερα και λιγότερο “έξυπνα” ήταν τα νευρωνικά δίκτυα τόσο πιο συνεργατικά ήταν. Μεγαλύτερα και πολύπλοκα δίκτυα είχαν την τάση να προδίδουν και να είναι εγωιστικά. Στο δεύτερο σενάριο με την ονομασία “Wolfpack”, το Κόκκινο και το Μπλε έπρεπε να καταδιώξουν μια αόριστη μορφή θηράματος. Μπορούσαν να προσπαθήσουν να το πιάσουν ξεχωριστά ή να συνεργαστούν. Στα μικρότερα δίκτυα τα αποτελέσματα ήταν μικτά, τα μεγαλύτερα δίκτυα όμως γρήγορα κατάλαβαν πως η συνεργασία είναι πιο σημαντική από τον ανταγωνισμό σε αυτήν την κατάσταση.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment