ESET: Πάνω από 50% αύξηση του Android Ransomware το 2016


Η ESET κατέγραψε μια αύξηση πάνω από 50% στην ανίχνευση του Android ransomware το 2016, που αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο αριθμό προσπαθειών για διείσδυση σε συσκευές. Η ESET παρουσιάζει τα τελευταία ετήσια δεδομένα που βασίζονται στην τεχνολογία LiveGrid στο white paper «Trends in Android Ransomware». Τα ευρήματα αποκαλύπτονται λίγο πριν το Mobile World Congress 2017, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη (27 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2017). Ο CTO της ESET, Juraj Malcho, ο οποίος θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα στο MWC 2017, δήλωσε σχετικά: “Συνολικά παρατηρήσαμε μια αύξηση στην ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές Android κατά περίπου 20%, με το ransomware σε αυτή την πλατφόρμα να αυξάνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό. Παρόλο που η ESET κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, δεν μπορούμε με καμία σιγουριά να πούμε ότι αυτή η απειλή θα εξαφανιστεί σύντομα
” Οι δημιουργοί του crypto-ransomware, που κρυπτογραφεί αρχεία και κλειδώνει την οθόνη συσκευών, έχουν εξασκηθεί τους τελευταίους 12 μήνες στο να αντιγράφουν αποτελεσματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε desktop. Έχουν επίσης αναπτύξει τις δικές τους πιο εξελιγμένες μεθόδους ειδικά για στόχους σε Android συσκευές. Εκτός από τις πιο διαδεδομένες τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί το «police ransomware» που κλειδώνει οθόνες, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ, κρυπτογραφώντας το κακόβουλο φορτίο και «θάβοντάς» το ακόμη πιο βαθιά στις μολυσμένες εφαρμογές.
Το 2015, η ESET είχε παρατηρήσει ότι το ενδιαφέρον των δημιουργών του Android ransomware είχε μετατοπιστεί από τους χρήστες συσκευών στην Ανατολική Ευρώπη στους χρήστες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το περασμένο έτος εμφανίστηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ασιατική αγορά. «Πράγματι, μπορούμε να πούμε ότι το ransomware που επιτίθεται σε Android έχει γίνει μια παγκόσμια απειλή μεγάλης κλίμακας» προσθέτει ο Malcho. Για πλήρη πρόσβαση στα ευρήματα, το white paper «Trends in Android Ransomware» είναι διαθέσιμο στο ειδησεογραφικό site της ESET WeLiveSecurity.com.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment