Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ..

Η σταδιακή μείωση της χωρητικότητας των μπαταριών των συσκευών που χρησιμοποιούμε είναι ένα πρόβλημα το οποίο όλοι αντιμετωπίζουμε συχνά. Για παράδειγμα, η μπαταρία του iPhone σας διαρκούσε πολύ περισσότερο όταν το αγοράσατε σε σχέση με μετά από κάποια χρόνια. Για να λύσουν παρόμοια ζητήματα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία μπαταρίας, αξιοποιώντας γνώσεις που τους προσφέρει η χημεία.
Η νέα αυτή τεχνολογία ενσωματώθηκε σε αυτό που ονομάζουμε «υγρή μπαταρία». Στις μπαταρίες αυτές λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή ιόντων μεταξύ δυο υγρών για να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές. Η ομάδα των ερευνητών προέβη σε ορισμένες τροποποιήσεις στη διάταξη των ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούνται σε αυτού του τύπου τις μπαταρίες, πετυχαίνοντας να τους καταστήσει υδατοδιάλυτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες θα μπορούν να εξοπλιστούν με ουδέτερο νερό και με αυτούς τους τροποποιημένους ηλεκτρολύτες παρά με μια διαβρωτική ή τοξική ουσία. Οι μπαταρίες που προκύπτουν δεν είναι μόνο πιο ασφαλείς, αλλά και πιο φθηνές στην παραγωγή. Αυτές όμως οι μπαταρίες, έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα, αφού η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι μετά από 1.000 πλήρεις φορτίσεις και αποφορτίσεις, οι μπαταρίες έχασαν μόλις το 1% της συνολικής χωρητικότητας.
Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν σημαντικό μέρος της χωρητικότητάς τους μετά από ορισμένες εκατοντάδες επαναφορτίσεις. Να σημειωθεί, ότι η χρήση αυτών των μπαταριών δεν περιορίζεται μόνο σε φορητές συσκευές. Αντίθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλα projects αποθήκευσης ενέργειας, όπως για παράδειγμα αιολική ή ηλιακή, για τον περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment