Μία μηχανή αναζήτησης εκθέτει feeds από web cams, ακόμη και από… δωμάτια μωρών, στο Internet

Οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στις οικίες μας. Οι εφαρμογές που προσφέρουν είναι πολλές και στο μέλλον θα γίνουν ακόμη περισσότερες: ξεκλείδωμα της πόρτας μέσω του smartphone σας, έλεγχος του ψυγείου και του περιεχομένου του ώστε να δείτε τι θα αγοράσετε από το super market, παρακολούθηση του μωρού που κοιμάται ή του κατοικιδίου μέσω της webcam και άλλες connected λύσεις θα πρωταγωνιστήσουν αναμφίβολα στην καθημερινότητά μας το επόμενο διάστημα. Τι γίνεται όμως με την ασφάλειά τους; Το Internet of Things είναι ακόμη ευάλωτο και μία μηχανή αναζήτησης το αποδεικνύει, προβληματίζοντας αρκετά.

feed

Το Ars Technica δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίο αποκαλύπτει ότι το Shodan, μία μηχανή αναζήτησης για το Internet of Things (IoT), σας επιτρέπει να βλέπετε feeds από εκτεθειμένες κάμερες, με μερικά μόνο κλικ. Έτσι, χωρίς τεχνικές γνώσεις -και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καν να έχετε κάποια πληρωμένη συνδρομή- μπορείτε πρακτικά να «κατασκοπεύσετε» σπίτια ανθρώπων, γειτονιές ή εργασιακούς χώρους, ακόμη και χώρους όπως τράπεζες. Στο παράδειγμα που αναφέρει το site, οι υπεύθυνοί του μπόρεσαν να βρουν το feed από ένα μωρό που κοιμάται στην κούνια του, ενώ και ο σχετικός τίτλος του θέματος «How to search the Internet of Things for photos of sleeping babies» είναι ανατριχιαστικός.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής ασφαλείας, Dan Tentler, οι κατασκευαστές webcams προσπαθούν να κυκλοφορήσουν συσκευές σε χαμηλότερες τιμές από ποτέ, με αποτέλεσμα να μη δίνουν τόση προσοχή σε τομείς όπως η ασφάλεια των προϊόντων τους. Και πέρα από το να επιτρέπει σε hackers να έχουν πρόσβαση σε συσκευές, η φτωχή ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει συσκευές στο να χρησιμοποιηθούν ως φορέας επιθέσεων (σε DDOS attacks).

Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment