Νέο iOS 9 με βελτιωμένη αναζήτηση, βελτιωμένη Siri και εξελιγμένο multitasking στο iPad

Στο Worldwide Developers Conference, η Apple ανακοίνωσε την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας για τις συσκευές iPhone και iPad, iOS 9.Από ότι φαίνεται η εταιρεία θέλει να βελτιώσει τα δομικά συστατικά του λειτουργικού συστήματος, όπως είναι η απόδοση και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς και να φέρει νέα “ευφυή” χαρακτηριστικά.

Ευφυή χαρακτηριστικά

Η Apple υπόσχεται ότι το iOS 9 δεν θα είναι μόνο ταχύτερο, αλλά και πως η Siri θα είναι αρκετά έξυπνη για να λειτουργεί “proactively”, προβλέποντας κάθε είδους πληροφορία που μπορεί να θέλει να δει ο χρήστης.
Σύμφωνα με την εταιρεία η Siri που δέχεται περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο αιτήσεις την εβδομάδα στην νέα έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος της Apple, θα είναι 40% ταχύτερη και 40% περισσότερο ακριβής. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης του κινητού λάβει μία κλήση από έναν αριθμό που δεν γνωρίζει, τότε το iOS 9 θα ψάξει στα emails μήπως εντοπίσει κάποια σχετική πληροφορία με τον συγκεκριμένο αριθμό.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το λογισμικό επίσης, θα έχει συγκρατήσει το audiobook που ο χρήστης άκουγε το πρωί, ώστε να συνεχίσει από το ίδιο σημείο που το είχε αφήσει κατά την επιστροφή από την δουλειά στο σπίτι. Στον δρόμο θα είναι αρκετά έξυπνο ώστε να προσφέρει πληροφορίες για την κίνηση. Επίσης στο γυμναστήριο, μόλις ο χρήστης τοποθετήσει τα ακουστικά στην συσκευή του, το λογισμικό θα προσφέρει το playlist που είχε δημιουργήσει ο χρήστης για τις ασκήσεις του άμεσα. Στο σπίτι μπορεί να θυμίσει στον χρήστη επίσης να συνεχίσει ένα άρθρο που διάβαζε στην δουλειά.

Η Siri μπορεί επίσης να βοηθήσει με την αναζήτηση συγκεκριμένων φωτογραφιών και videos. Όλα τα παραπάνω, λειτουργούν με το να συνδυάζει η Siri πληροφορίες που αφορούν στην ώρα, στην τοποθεσία που βρίσκεται ο χρήστης ή ποιο αξεσουάρ έχει συνδέσει στην συσκευή του.

Search API και deep linking

Η αναζήτηση στο iOS 9 (τώρα πια άλλωστε υπάρχει Search API) επιτρέπει στον χρήστη να ψάξει για πολλά περισσότερα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που βρίσκονται σε εφαρμογές, σε ταινίες στο Netflix, σε αθλητικά προγράμματα κ.ά.

Το χαρακτηριστικό Deep Linking, αφορά για παράδειγμα την σύνδεση της Siri με τις εφαρμογές. Για παράδειγμα αν ο χρήστης ψάχνει να βρει μία συνταγή για κέικ, η συσκευή μπορεί να ανοίξει την αγαπημένη του εφαρμογή για συνταγές, και απευθείας στην συνταγή. Η αναζήτηση λοιπόν και τα έξυπνα χαρακτηριστικά στην Siri, με τα Search API και deep linking αποτελούν αρκετά σπουδαία νέα τόσο για τους developers όσο και για τους χρήστες, αφού θα βοηθήσουν ώστε η εμπειρία χρήσης να βελτιωθεί σημαντικά.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ασφάλεια

Η Apple δεν έχει κατηγορήσει μόνο μία φορά την Google για “data mining” και όπως είπαν οι Tim Cook και Craig Federighi, με το iOS ο “χρήστης έχει τον έλεγχο”. Όλες οι πληροφορίες του χρήστη και τα προσωπικά δεδομένα, παραμένουν στην συσκευή του. Αν κάποια πληροφορία φτάσει για κάποιο λόγο στους servers της Apple, τότε θα αποθηκεύεται ανώνυμα. Οι αναζητήσεις επίσης δεν θα σχετίζονται με το Apple ID του χρήστη, και δεν θα μοιράζονται ως πληροφορία με τρίτους.

Apple Pay

Το Apple Pay επίσης έχει αρχίσει να αποκτάει δημοτικότητα αφού η Apple έχει συνάψει πολύ σημαντικές συνεργασίες. Για παράδειγμα, περισσότερες από ένα εκατομμύριο καταστήματα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ θα δέχονται πληρωμές μέσω του Apple Pay τον ερχόμενο μήνα. Το Apple Pay επίσης από τον ερχόμενο μήνα θα λειτουργεί και στην Μ. Βρετανία και θα συνεργάζεται με το 70% των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών.

Notes και Maps

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στις εφαρμογές Notes και Maps. Στο Notes app, που στο iOS 9 έχει επανασχεδιαστεί, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν checklist με to-dos με ένα tap. Τώρα από το Notes, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κάμερα για να προσθέσουν κάποια φωτογραφία ή μπορούν να σχεδιάσουν και να προσθέσουν περιεχόμενο από τον Safari, τους Χάρτες κ.ά.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι χάρτες έχουν επίσης βελτιωθεί για να προσφέρουν οδηγίες για δημόσιες συγκοινωνίες, όπως τρένα, λεωφορεία, μετρό και σιδηρόδρομο κ.ά. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται Transit και αρχικά θα υποστηρίζει τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Οι χάρτες επίσης θα βοηθούν τον χρήστη να βρίσκει πληροφορίες για κοντινά εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα ή άλλες δραστηριότητες.

Multi-tasking

Η Apple αποκάλυψε ότι το νέο λειτουργικό σύστημα φέρνει το side-by-side app multitasking στα tablets της. Το χαρακτηριστικό μοιάζει αρκετά με αυτό των μοντέρνων εφαρμογών στα Windows 8/ 8.1. Στην περίπτωση του IPad Air 2, που έχει επιπλέον μνήμη και υψηλότερη απόδοση, οι χρήστες μπορούν να "καρφιτσώνουν" εφαρμογές στα πλάγια της συσκευής, για να επιστρέφουν σε αυτές άμεσα όποτε το επιθυμούν.

Επίσης προσφέρεται λειτουργία picture-in-picture στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να παρακολουθήσει video χωρίς να διακόψει αυτό που έκανε εκείνη την ώρα. Η αναβαθμισμένη αυτή λειτουργία multitasking θα είναι διαθέσιμη μόνο στα σύγχρονα tablets της Apple όπως στα iPad Air, iPad mini 2 κ.ά.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Δημοσιευμένη Εικόνα

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του iOS 9 ξεχωρίζει η νέα εφαρμογή News για iPhone και iPad η οποία μοιάζει αρκετά με την εφαρμογή Flipboard, δίνοντας την ευκαιρία να διαβάζουμε άρθρα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, υπό μορφή όμως περιοδικού. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες ειδήσεων, και να πλοηγείται πολύ εύκολα ανάμεσα τους.

Η εφαρμογή News θα είναι αρχικά διαθέσιμη για τους κατόχους iPad και iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Δημοσιευμένη Εικόνα

To iOS 9 θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο και μάλιστα για τα ίδια μοντέλα iPhone και iPad τα οποία υποστηρίζει και η προηγούμενη έκδοση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Αυτά είναι τα iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPod Touch 5th Generation, iPad 2, iPad with Retina display, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini και iPad mini με Retina Display.

Τον επόμενο μήνα θα υπάρξει και μια δοκιμαστική έκδοση του iOS 9 η οποία θα είναι δημόσια διαθέσιμη για όσους εκδηλώσουν από σήμερα το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση beta.apple.com. Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες ελεύθερου αποθηκευτικού χώρου προκειμένου να πραγματοποιήσει κάποιος την αναβάθμιση όταν κυκλοφορήσει η τελική έκδοση, είναι σημαντικά μικρότερες και συγκεκριμένα 1.4 GB έναντι 4.5 GB που χρειαζόταν η αναβάθμιση στο iOS 8 από το iOS 7.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment