OnePlus One hands-on review

Αναμφίβολα, το OnePlus One είναι το Android smartphone που έχει δημιουργήσει τον περισσότερο «ντόρο» φέτος, περισσότερο ακόμη και από μοντέλα μεγάλων υπερδυνάμεων. Σε αυτό συνεισέφεραν αφ’ενός τα high-end specs του, αφ’ετέρου η χαμηλή τιμή του, αλλά και ο τεράστιος περιορισμός για όσους ήθελαν να το αποκτήσουν, με τα λίγα κομμάτια μέσω προ-παραγγελιών που άνοιγαν για ελάχιστες ώρες, μια φορά στο «τόσο», αλλά και μέσω “προσκλήσεων”. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το έχουν έστω δεί από κοντά στην Ελλάδα και εμείς είχαμε την τύχη να το δοκιμάσουμε για πολλές μέρες! Τελικά, δικαιολογεί τη φήμη του;
oneplus one (2)
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
  • Διαστάσεις: 152,9 x 75,9 x 8,9 mm
  • Βάρος: 162 γρ.
  • Οθόνη: 5,5” LTPS (1080x1920 pixels), Gorilla Glass 3
  • Επεξεργαστής: Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 4-Core (4-core 2,5GHz Krait 400)
  • Μνήμη: 3GB RAM, 16/64GB αποθηκευτικού χώρου
  • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G Cat 6., Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct-DLNA, Bluetooth v4.1-A2DP, NFC, USB v2.0-OTG-Host, GPS-GLONASS (με A-GPS)
  • Λειτουργικό: Android 4.4.2
  • Κάμερα: 13 MPixel με dual-LED flash, HDR, stereo ηχογράφηση, λήψη 1080p video στα 30 FPS, 4K και 4K DCI στα 30/24 FPS, slow-motion 720p στα 120 FPS, εμπρόσθια 5 MPixel (1080p).
  • Μπαταρία: 3.100mAh
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, εναλλάξιμα πίσω καπάκια
  • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής, EU adapter, adapter αυτοκινήτου, screen protector, touch stick

oneplus one (10)

oneplus one (1)

oneplus one (11)

Κατασκευή και σχεδίαση

Το OnePlus One είναι μεγάλο. Ναι, είναι η 5,5άρα οθόνη που το καθιστά ένα πολύ μεγάλο smartphone ούτως ή άλλως, αλλά είναι και τα μεγάλα περιθώρια σε κάθε πλευρά της που του προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ελάχιστα μικρότερο από το Note 4 και αισθητά μεγαλύτερο από S5/G3, για να σας δώσω μια ιδέα, ενώ και το πάχος του θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, κρίνεται οριακά ανεκτό. Η συσκευή έχει μέτριο βάρος για τα specs της, αλλά όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα παραβλέψουμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα με το ένα χέρι. Στην περίπτωση του One, αυτό ισχύει μόνο αν του βάλετε μια θήκη σιλικόνης ή αν τοποθετήσετε το (προαιρετικό) πίσω «σαγρέ» καπάκι, που προσφέρει πρόσφυση. Γιατί με το εργοστασιακό, λευκό, matte καπάκι, το One γλιστρά σχετικά εύκολα και λόγω διαστάσεων θα σας δυσκολέψει αρκετά με το ένα χέρι. Μικρή σημείωση εδώ, τα πίσω καπάκια δε φαίνεται εύκολα πως είναι εναλλάξιμα, αλλά μπορείτε να τα βγάλετε αφού πρώτα αφαιρέσετε το tray της κάρτας SIM.
oneplus one (9)
oneplus one (8)oneplus one (7)
Τα πλήκτρα έντασης και power/lock αριστερά και δεξιά είναι τοποθετημένα στο κέντρο της πλευράς τους και τα φθάνει άνετα το χέρι, ενώ είναι πλαστικά και προεξέχουν ελάχιστα της συσκευής. Ελάχιστα προεξέχει και το σύστημα κάμερας-φλας στο πίσω μέρος, αλλά με μια δεύτερη ματιά, ο φακός και το κρύσταλλο του φλας είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού πιό μέσα, οπότε δεν υπάρχει φόβος να γρατζουνιστούν. Αυτό που θα θέλαμε είναι λίγο πιό έντονο φωτισμό των πλήκτρων αφής, αφού είναι εύκολα ορατά το βράδυ ή με χαμηλό φωτισμό, αλλά τα χαμηλής έντασης, μπλέ LEDs τους δε διακρίνονται εύκολα την ημέρα. Βέβαια, είναι και λίγο προσωπικό "κόλλημα" του γράφοντως αυτό...
oneplus one (6)oneplus one (5)
Μνεία να γίνει στα περιεχόμενα και τη συσκευασία, η οποία είναι μακράν από τις ομορφότερες (αλλά και στιβαρή ταυτόχρονα) που έχουμε δεί, με ξεχωριστό κουτί για τον επίσης  καλαίσθητο φορτιστή, αν και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φτηνιάρικο EU adapter που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Επίσης υπάρχει ένα μικρό touch stick, ένα screen protector και ένα πολύ καλής ποιότητας, κόκκινο, flat USB καλώδιο. Δυστυχώς όχι ακουστικά.

Λειτουργικότητα και hardware

Το panel της οθόνης του One είναι IPS, αλλά από τα λίγα “low-temperature” που έχουμε δεί (LTPS), έτσι δε θερμαίνεται σημαντικά ακόμη και μετά από πολλές ώρες λειτουργίας. Συνολικά παρέχει εξαιρετική ευκρίνεια χάρη και στη full HD ανάλυσή του, ενώ το saturation είναι όσο πρέπει. Άλλωστε, μπορείτε τη φέρετε στα μέτρα σας μέσω των ρυθμίσεών της, αν και πρέπει να πούμε ότι είναι κάπως πιό «θερμή» απ’ότι θα θέλαμε. Όσο για τη φωτεινότητα και την ευκρίνεια υπό ήλιο, δεν είναι κορυφαία, αλλά οριακά ανεκτή για να δουλέψετε.
oneplus one menuoneplus one menu (4)oneplus one menu (3)
Η διαφορά του OnePlus One από τα...Nexus εντοπίζεται αμέσως, αφού η lockscreen φεύγει με swipe down. Το interface θυμίζει πολύ stock Android, αλλά στην πραγματικότητα είναι ηCyanogenMod 11S rom, γνωστή σε πολλούς power users που κάνουν root τις συσκευές τους και πειραματίζονται με custom ROMs. Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι θα έχετε όλα τα χαρακτηριστικά αλλά και τη γνώριμη εμφάνιση του stock Android, αλλά με πολλές επιπλέον επιλογές, ρυθμίσεις και δυνατότητες που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε απ’την αρχή! Αυτό είναι το αίσθημα που επικρατεί όταν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά μια custom ROM, καθώς σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα που δε φανταζόσουν ότι μπορείς. Ρίχτε μια ματιά στα screenshots για να πάρετε μια ιδέα.
oneplus one menu (2)oneplus one menu (1)oneplus one antutu
Περιττό να πούμε ότι με αυτή τη ROM και το hardware του OnePlus One, όλα γίνονταιταχύτατα, ομαλά και απροβλημάτιστα, “lag-free”, ενώ οι επιδόσεις είναι από τις κορυφαίες στον μεταξύ των Android συσκευών. Η συνδεσιμότητα επίσης είναι πλήρης, με εξαίρεση τηναπουσία υπερύθρων και FM ραδιοφώνου, κάτι που αρχίζει να γίνεται «συνήθεια» σε ορισμένες high-end συσκευές με “mid-range” τιμή.

Κάμερα, ήχος, αυτονομία

Μέχρι να φτάσω στην κάμερα, ήμουν πλήρως ικανοποιημένος από το One και απλά ήλπιζα να τα πάει καλά και σε αυτό τον τομέα, για να μπεί επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ναυαρχίδες. Τα 13 MPixel δε λένε πολλά από μόνα τους, όπως πολύ καλά γνωρίζετε άλλωστε...Ο αισθητήραςExmor της Sony, ευτυχώς, κάνει πολύ καλή δουλειά, με τις φωτογραφίες να είναι υψηλότατης ποιότητας, όπως και τα video. Παράλληλα, τα πολλά modes που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης του προσφέρουν μπόλικες δυνατότητες λήψης, μεταξύ των οποίων 4K uHD video (3840x2160 pixels στα 30fps) αλλά και 4K DCI (4096x2160 pixels στα 24fps), επίσης 720p slow-motion 60/120fps, δυστυχώς όχι 1080p στα 60fps. HDR και panorama είναι εδώ, με το interface της κάμερας να είναι λιτό, ουσιαστικό και γρήγορο. Οι πανοραμικές λήψεις, πάντως, δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα. Δείτε τα δείγματα παρακάτω.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment