Sony Xperia Z3 πολύ αναλυτικά: Τρίτο και...καλύτερο!

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ακολουθεί ένας κατασκευαστής κατά τη διαδικασία δημιουργίας νέων μοντέλων, είναι να αφουγκράζεται το feedback των χρηστών (και του Τύπου, φυσικά). Μόνο έτσι θα μπορέσει να βελτιώσει τη συσκευή του στα σημεία που πρέπει, χωρίς να θυσιάσει κάποιο από τα θετικά χαρακτηριστικά του προκατόχου της. Ευτυχώς για εμάς, η Sony με το Xperia Z3, ακολούθησε αυτό το δρόμο...
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
  • Διαστάσεις: 146 x 72 x 7,3 mm
  • Βάρος: 152 γρ.
  • Οθόνη: 5,2” IPS (1080x1920 pixels), Triluminos, X-Reality Engine
  • Επεξεργαστής: Qualcomm 4-Core MSM8974AC Snapdragon 801 (2,5GHz)
  • Μνήμη: 3GB RAM, 16/32GB αποθηκευτικού χώρου, microSD έως 128GB
  • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual band-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct-DLNA, Bluetooth v4.0-A2DP, NFC, USB v2.0-OTG-Host-MHL 3, GPS-GLONASS-BEIDU (με A-GPS), FM radio
  • Λειτουργικό: Android 4.4.4 (θα αναβαθμιστεί σε 5.0)
  • Κάμερα: 20,7 MPixel με LED flash, HDR, λήψη 1080p video στα 30/60 FPS, 4K στα 30 FPS, slow-motion 720p στα 120 FPS, εμπρόσθια 2,2 MPixel (1080p).
  • Μπαταρία: 3.100mAh
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, docking pins, stereo ηχεία, αδιάβροχο IP68
  • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής

xperia z3 (Large)

Κατασκευή και σχεδίαση

Δε χρειάζεται να ψάξει πολύ, κανείς, για να δεί τις διαφορές του Xperia Z3 από το Z2. Άλλωστε, σχεδόν μισός χρόνος πέρασε από την κυκλοφορία του δεύτερου, οπότε οι αλλαγές δε θα μπορούσαν να είναι κοσμογονικές. Η Sony αντελήφθη αυτό που από το πρώτο Z «φωνάζαμε», πως ο «τετράγωνος» σχεδιασμός δεν κερδίζει εύκολα τους χρήστες, τόσο από πρακτικής σκοπιάς, όσο και αισθητικής. Έτσι, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τον εγκαταλείψει και να...κυκλώσει το τετράγωνο! Το Z3 έχει πλέον καμπύλες στις γωνίες του αλλά και στις έδρες των πλευρών του, όντας πολύ πιό ελκυστικό, διατηρώντας τη χρήση μετάλλου και γυαλιού που τόσο αρέσει. Οι διαστάσεις αλλάζουν ελάχιστα, αλλά το μειωμένο πάχος κατά 0,9 mm είναι πολύ σημαντικό, καθώς σε συνδυασμό με τις καμπύλες, κάνει τη συσκευή να φαίνεται πολύ πιό “compact”. Θετική και η σημαντική μείωση του βάρους, κατά 10 γραμμάρια.
xperia z3 (3) (Large)
xperia z3 (8) (Large)xperia z3 (7) (Large)
Φυσικά παραμένει αδιάβροχο με IP68 πρότυπο, βελτιωμένο από το IP58 του Z2, καθώς πλέον δε περνάει με τίποτα η σκόνη στο εσωτερικό του. Επί τέλους βλέπουμε και πρακτικά πορτάκια που καλύπτουν τις θύρες microUSB και microSD/nano-SIM, τα οποία δε θέλουν υπερπροσπάθεια για να ανοίξουν και να κλείσουν...χρειάζεται και προσοχή, βέβαια, αφού πλέον είναι πιό εύκολο να τα ξεχάσετε μισοκλεισμένα με κίνδυνο να μπεί νερό μέσα στη συσκευή. Ουδέν καλόν αμιγές κακού, για να παραφράσω ελαφρώς το γνώριμο ρητό. Αυτό που θα θέλαμε λίγο πιό καλοσχεδιασμένο είναι το διπλό πλήκτρο έντασης στο πλάι, καθώς είναι πολύ μικρό σε μήκος, χωρίς εγκοπή ή άλλο τρόπο διαχωρισμού του «+» με το «-» και με μέτριο feedback. Το power/lock είναι μια χαρά, όπως και το camera button που πάντα μας ευχαριστεί να βλέπουμε σε συσκευές. 2-step, μάλιστα, με ελαφρύ πάτημα να κάνει εστίαση και τέρμα πιεσμένο να κάνει λήψη ή να ανοίγει την κάμερα από κατάσταση αδράνειας.
Εν ολίγοις, η Sony σχεδόν εξάλειψε το αδύναμο σημείο του Xperia Z2, με την κατασκευή του Z3. Πάμε να δούμε τι έκανε και στους υπόλοιπους τομείς, που δε χρειάζονταν και μεγάλη βελτίωση άλλωστε...
xperia z3 (6) (Large)xperia z3 (5) (Large)

Λειτουργικότητα και hardware

Στα «ενδότερα» του Xperia Z3, οι αλλαγές είναι περιορισμένες στο ελάχιστο. Η οθόνη παραμένει 5,2 ιντσών, IPS με full HD ανάλυση, εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και πραγματικά εντυπωσιακά επίπεδα φωτεινότητας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το panel δεν είναι ακριβώς το ίδιο με του Z2, έχει παρεμφερή specs αλλά είναι σαφώς βελτιωμένο από πλευράς φωτεινότητας και λόγου αντίθεσης και αυτό φαίνεται. Αναφέρω πολύ άνετη χρήση υπό έντονο ήλιο, που είναι και βασικό ζητούμενο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Παραδόξως, ενώ είχε τη δυνατότητα, η Sony δεν αντικατέστησε το Snapdragon 801 με το 805, έτσι οι επιδόσεις του Z3 παραμένουν στα ίδια, γνώριμα επίπεδα με του Z2 (με τη συχνότητα λειτουργίας της CPU στα 2,5GHz από τα 2,3GHz), ενώ στη θέση τους βρίσκονται και τα 3GB RAM. Απλώς, πλέον, υπάρχει και έκδοση με 32GB εσωτερικό χώρο αποθήκευσης, αν και με την ύπαρξη microSD slot, δεν είναι πολλοί αυτοί που «καίγονται» γι’αυτή.
xperia z3 menu (2)xperia z3 menu (3)
Γενικώς, αν έχετε ήδη το Z2, ξέρετε τι να περιμένετε από το hardware του Z3. Στα ίδια, υπερ-πλήρη επίπεδα και η συνδεσιμότητα, με την υποστήριξη για μερικά επιπλέον LTE bands. Το Xperia Z3 τρέχει Android 4.4.4, την πιό πρόσφατη έκδοση του KitKat, με το UI της Sony από «πάνω». Εδώ έχουν γίνει κάποιες μικρο-αλλαγές, όπως η δημιουργία ξεχωριστού tab στο notification tray για τα quick toggles, ώστε να μη βρίσκονται στην ίδια οθόνη με τις ειδοποιήσεις. Αυτό θα αρέσει σε κάποιους, αλλά όχι τόσο σε άλλους χρήστες, προσωπικά θέλω τα quick toggles άμεσα διαθέσιμα με ένα swipe, αλλά ευτυχώς η Sony μερίμνησε γι’αυτό, αφού αν κάνετε swipe down με δύο δάχτυλα εμφανίζονται τα toggles, ενώ με το κλασικό swipe down με ένα δάκτυλο, τα notifications. Έξυπνη και απλή λύση σε κάτι που θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, αν το παρέβλεπε.
xperia z3 menuxperia z3 camera menu (3)
Αν υπάρχει κάτι τελευταίο που θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία για να τελειοποιήσει τη ναυαρχίδα της, αυτό είναι το interface. Εκτός από τις πολλές εφαρμογές που ενσωματώνει η συσκευή, πλημμυρίζοντας το χώρο και μπερδεύοντας ελαφρώς το χρήστη (χωρίς, ωστόσο, να είναι περιττές ή «βαριές»), το UI χρειάζεται οπωσδήποτε μια ανανέωση, ένα μικρό retouche στην επόμενη έκδοση Z. Θεωρώ πως χρειάζεται ένα λίγο «ελαφρύτερο» και πιό «ξεκούραστο», στο μάτι, interface, ίσως ανασχεδιασμένα εικονίδια που να είναι πιό χαρακτηριστικά των εφαρμογών που εκπροσωπούν και να μη μπερδεύουν, διαφορετικές «γραμμές» και menus, γενικά ένα φρεσκάρισμα. Πριν συνεχίσουμε, για τους φίλους του PlayStation και των video games, να πούμε ότι το Z3 θα έχει σύντομα τη δυνατότητα διασύνδεσης με τη δημοφιλή κονσόλα, ώστε να χρησιμοποιείται σαν τηλεχειριστήριο, σαν οθόνη του τηλεχειριστηρίου του PS ή ακόμη και για να παίζετε σε αυτό εξ’ολοκλήρου τα παιχνίδια της κονσόλας (αν και μάλλον αυτό δε θα είναι πολύ πρακτικό)!
xperia z3 antutuxperia z3 camera menu (2)

Κάμερα, ήχος, αυτονομία

Και η κάμερα του Xperia Z3 παραμένει η ίδια, των 20,7 ΜPixel, αλλά με την προσθήκη κάποιων νέων modes που συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα, συνθέτοντας μια αρκετά μεγάλη συλλογή, πλέον. Δεν υπάρχει κάτι που δε μπορείτε να κάνετε με την κάμερα αυτή, οπότε θα σας καλύψει απόλυτα. Κάνει λήψη 4K video στα 30FPS με πολύ καλό bitrate και ομαλότητα, αλλά και slow-mo 720p στα 120 FPS, θα δείτε δείγματα παρακάτω. Το Auto mode συστήνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά αν θέλετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας μπορείτε να ενεργοποιήσετε το manual mode για να ρυθμίσετε μόνοι σας τις παραμέτρους λήψης, για το ιδανικό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει δυνατότητα για ISO 12.800 για πολύ σκοτεινά σκηνικά, αλλά και το ότι το HDR μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην ανάλυση των 8 MPixels, έτσι θα βρείτε τον εαυτό σας να το χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο (not good). Αυτό που θα μπορούσε να βελτιωθεί αλλά παραμένει ίδιο από την κυκλοφορία του πρώτου Z, είναι το ανεπαρκές, πιά, single-LED flash, που δε βοηθάει και πολύ τη νύχτα. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, είναι των 2,2 MPixel και υπερ-αρκετή για όλες τις ανάγκες σας.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment