Το μέλλον στις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου: Ταχύτερη φόρτηση, μεγαλύτερη αντοχή

Smartphones που θέλουν φόρτιση κάθε μέρα, smart watches που «ξεμένουν» μέσα σε λίγες ώρες... Είναι ξεκάθαρο ότι αν και η τεχνολογία κάνει άλματα στην αύξηση της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύς με γνώμονα τη φορητότητα, εντούτοις οι σημερινές τεχνολογίες που αφορούν τις μπαταρίες είναι μάλλον κατώτερες των απαιτήσεων που επιβάλει η εποχή μας. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και έχουν εστιάσει την έρευνα στον τρόπο βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Σιγκαπούρη ανέπτυξαν μία μπαταρία ιόντων λιθίου που επιτρέπει την επαναφόρτισή του 70% της χωρητικότητάς της μέσα σε μόλις 2 λεπτά. Επιπλέον, οι μπαταρίες αυτές παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανθεκτικές στο χρόνο, καθώς υπόσχονται διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 20 χρόνια.
Το επίτευγμα αυτό έγινε δυνατό χάρη στην αντικατάσταση του παραδοσιακού γραφίτη που περιέχεται στις σημερινές μπαταρίες με ένα φθηνό υγρό από διοξείδιο του τιτανίου, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στα αντηλιακά σώματος για την απορρόφηση των βλαβερών ακτινών του ηλίου. Οι ερευνητές, βρήκαν έναν τρόπο να μετατρέψουν αυτό το υλικό σε νανοσωματίδια τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία φόρτισης κατά 20 φορές, προσφέροντας αντίστοιχη αύξηση στη διάρκεια ζωής τους. Ισχυρίζονται, δε, ότι η τεχνολογία αυτή θα γίνει διαθέσιμη στην αγορά σε μόλις 2 χρόνια. Η είδηση επιβεβαιώνει το έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα της εξέλιξης των μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα επιτεύγματα. Πρόσφατα, μία συνεργασία μεταξύ της Sharp και του Πανεπιστημίου του Κιότο έκανε γνωστό ότι κατάφερε να παράξει μπαταρίες λιθίου φωσφορικού άλατος του σιδήρου (LFP) οι οποίες διατηρούν τη χωρητικότητά τους για 30 φορές περισσότερους κύκλους φόρτισης.
Για παράδειγμα, ενώ μία τυπική μπαταρία φορητού υπολογιστή μετά από 300 φορτίσεις διατηρεί μόνο το 80% της αρχικής της χωρητικότητας, η νέα τεχνολογία επιτυγχάνει την επιβράδυνση αυτής της φθοράς σε 10.000 κύκλους. Σε μία άλλη έρευνα, ο Jie Lian ο οποίος είναι καθηγητής στο Rensselaer Polytechnic Institute των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε νανοσωματίδια τα οποία βοηθούν στη μείωση της φθοράς που προκαλείται από τη διαδικασία φόρτισης/αποφόρτισης των μπαταριών, προσφέροντας τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment