Αλλάζει το τοπίο υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αναμένονται το 2015

Η εξέλιξη στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και οι δυνατότητες των smartphones ακολουθούν παράλληλες πορείες, προσφέροντας χρήσιμα χαρακτηριστικά και λειτουργίες οι οποίες, ενώ βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία των υπηρεσιών, δεν είναι πάντα γνωστές στους χρήστες. Με τους παρόχους να έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια σε φάσμα και υποδομές δικτύου, φέτος περιμένουμε να δούμε τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων να αυξάνονται ακόμα περισσότερο και σε ορισμένα σημεία να ξεπερνούν τα 150 Mbps ανά συνδρομητή. Αλλαγές, θα δούμε σε όλες τις υπηρεσίες με την υλοποίηση των υποδομών IMS (IP Multimedia Subsystem) να ολοκληρώνονται μέσα στο 2015, από τους δύο μεγαλύτερους παρόχους, φέρνοντας σημαντικά νέα χαρακτηριστικά. Στόχος είναι ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιεί προηγμένες υπηρεσίες δεδομένων, φωνής ή συνδυαστικές, ευέλικτα και αδιάλειπτα, πάνω από το δίκτυο κινητής. 
 Εδώ και μερικούς μήνες, η Cosmοte λανσάρει το Voice HD, μια λειτουργία που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της φωνής στις κλήσεις, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν συμβατή συσκευή και η κλήση διεκπεραιώνεται από το δίκτυο της, μέσω 3G ή 4G. Με την εισαγωγή του VoLTE (Voice-Over-LTE), μιας σημαντικής λειτουργίας του IMS, η ποιότητα της φωνής, πάνω από δίκτυο 4G, αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και το Voice HD θα υποστηρίζεται πλέον κι από το δίκτυο της Vodafone. Τα θετικά δεν σταματούν εδώ, αφού ο χρόνος έναρξης μιας κλήσης δεν θα ξεπερνά τα 1-2 δευτ. από τα 5-10 δευτ. με τον συμβατικό μηχανισμό και το ποσοστό απόρριψης της κλήσης, ειδικά στα όρια της κυψέλης θα μειωθεί δραματικά. Σημαντική ωφέλεια εμφανίζεται και στην κατανάλωση ενέργειας στο κινητό, κατά τη διάρκεια της κλήσης, με το όφελος να κυμαίνεται σε 10%-20% μεγαλύτερης αυτονομίας. Επιπλέον, το μεγάλο στοίχημα για τους παρόχους είναι να ανταγωνιστούν δημοφιλείς υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως το Skype, το WhatsApp ή το FaceTime τα οποία παρέχουν μια πιο πλούσια εμπειρία σε σχέση με τις κλασσικές υπηρεσίες δικτύου όπως η φωνητική ή η video κλήση και τα SMS/MMS. Οι υπηρεσίες OTT (Over The Top), όπως ονομάζονται από τους παρόχους, χρησιμοποιούν την υποδομή του δικτύου κινητής σε επίπεδο μεταφοράς δεδομένων αλλά ο έλεγχος γίνεται από υποδομές άλλων service providers, αφαιρώντας σημαντικά έσοδα από τη χρήση του δικτύου. 
Το ασυναγώνιστο χαρακτηριστικό των υπηρεσιών ΟΟΤ είναι το μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος χρήσης, το οποίο αντισταθμίζεται πολλές φορές από την μεγάλη διακύμανση στην ποιότητα τους και την υψηλή κατανάλωση ενέργειας στη συσκευή. Δεδομένου ότι όλες οι λειτουργίες εκτελούνται σε επίπεδο εφαρμογής και παραβλέπουν τους μηχανισμούς του δικτύου στο οποίο συνδέονται (προτεραιοποίηση πακέτων, δέσμευση πόρων κτλ) δεν διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χρήση, ενώ η επεξεργασία πάνω στη συσκευή γίνεται από την ίδια την CPU και όχι τον baseband processor ή το modem, πλήττοντας την αυτονομία.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment