Το Mozilla Foundation θα βελτιώσει τη ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων

Προσπαθήσατε να φορτώσετε μία σελίδα γεμάτη με εικόνες χρησιμοποιώντας κάποια αργή σύνδεση στο Internet; Οπότε αισθήματα όπως η οργή σε σημείο δακρύων, ο πόνος, ο αποπροσανατολισμός ή και η σύγχυση είναι οικεία και γνωστά και σε εσάς. Εντάξει, μπορεί να υπερβάλλουμε -εκτός ίσως από την οργή και τα δάκρυα- ωστόσο είναι πολλοί που έχει τύχει να βρεθούν σε αυτή τη θέση, και το Mozilla Foundation θέλει να κάνει κάτι για αυτο. Έτσι, ανακοίνωσε ένα νέο project που έχει την ονομασία mozjpeg, του οποίου στόχος είναι να σμικρύνει αρκετά τα αρχεία JPEG, ώστε οι ιστοσελίδες με τον Firefox για παράδειγμα να φορτώνουν πιο γρήγορα.
Για αρχή, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη του project δημιούργησε ένα fork ενός υπάρχοντα codec JPEG (libjpeg-turbo) στο οποίο εφήρμοσε ένα χαρακτηριστικό που συμπιέζει τις εικόνες χωρίς να επηρρεάζει τη ποιότητα. Η πρώτη προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα το λογισμικό mozjpeg να φτάσει αισίως στην έκδοση 1.0, με την οποία είναι δυνατή η συμπίεση 1500 εικόνων JPEG έως και κατά 10% κατά μέσο όρο. Η τεχνολογία λειτουργεί και με αρχεία PNG αν και η αλλαγή στο μέγεθος των εικόνων κυμαίνεται μεταξύ 2% και 6%.
Το Mozilla Foundation επέλεξε να βελτιώσει τη συμπίεση JPEG από το να αναπτύξει μία εναλλακτική τεχνολογία, επειδή πιστεύει ότι η σχεδόν δύο δεκαετιών τεχνολογία, δεν πρόκειται να μας αφήσει πολύ σύντομα. Επιπλέον, σε αντίθεση με νεώτερες τεχνολογίες (όπως η WebP της Google) που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα σε μικρότερα μεγέθη, η συμπίεση JPEG είναι ήδη συμβατή με την πλειονότητα του λογισμικού και τους browsers. Site: Engadget
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment