Smartphone με Android στα €89 και υπηρεσίες Microsoft από τη Nokia

H Nokia, λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά της από την Microsoft, λανσάρει μια οικογένεια τηλεφώνων που τρέχουν apps από το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό του Android, αφήνοντας παράλληλα στην άκρη το Asha (για ακόμα πιο οικονομικές υλοποιήσεις). Φαίνεται όμως πως τα οικονομικά τηλέφωνα Nokia X με τιμή που ξεκινά από τα 89 ευρώ, είναι προσεκτικά προσαρμοσμένα στο μέλλον του ιστορικού φινλανδού κατασκευαστή, αν και πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον εναγκαλισμό με το Android ως καθυστερημένη αποδοχή του μεγάλου του «σφάλματος». Μια πιο προσεκτική ανάγνωση κάνει φανερή την λεπτομέρεια ότι η Nokia δεν επέλεξε το Google Android και τις Google Android Services αλλά το «καθαρό» Android Open Source Project (AOSP). Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι τα Nokia X δεν θα έχουν Google Play για την πρόσβαση στις εφαρμογές του, αν και η εγκατάσταση και η εκτέλεσή τους θα είναι εφικτή με άλλους τρόπους.
«Τα Nokia X, Nokia X+ και Nokia XL θα διατεθούν σε τέτοια τιμή ώστε να καλύψουν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των οικονομικών smartphone και θα οδηγήσουν στα ακριβότερα Lumia και τις υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Skype, το OneDrive και το outlook.com», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Nokia. Ακόμα και ο τρόπος διεπαφής με το χρήστη θυμίζει κάτι από τα Lumia με Windows, αφού βασίζεται στα λεγόμενα tiles (τα γνωστά τουβλάκια των Windows 8 και των Windows Phone) και είναι ομολογουμένως εμπνευσμένο από τα Lumia. Όλες οι συσκευές θα φέρουν το Fastlane, μια οθόνη που επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ apps και θα υπάρχουν επιλεγμένα apps από το Nokia Store, από πολλαπλά app stores και με sideloading -δηλαδή τα Nokia X δεν θα παραπέμπουν απευθείας στο ανταγωνιστικό Google Play. Επίσης, τη θέση των υπηρεσιών της Google θα έχουν οι δωρεάν χάρτες HERE Maps της Nokia και η υπηρεσία διάθεσης μουσικής με τεχνολογία ροής Nokia MixRadio. Για να εγκαταστήσουν και να τρέξουν εφαρμογές Android -που διατίθεται από το Google Play- στα Nokia X, ο χρήστης θα πρέπει να εντοπίσει στο Ίντερνετ το APK του app, να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει επιτρέποντας την εγκατάσταση από «Άγνωστες Πηγές». Ωστόσο, επειδή είναι πιθανό να μην εκτελούνται όλα απρόσκοπτα έτσι, η Nokia απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους προγραμματιστές Android για να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο δικό της store, το Nokia Store. Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανακοίνωση της Nokia προς τους developers.
Η οικογένεια Nokia X θα αποτελέσει επίσης το μέσο για να συστηθούν οι χρήστες με τις υπηρεσίες της Microsoft, όπως την υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείου OneDrive (πρώην Skydrive). Επιπλέον, σε όλες τις χώρες όπου θα διατεθούν τα Nokia X θα δίνεται ένας μήνας δωρεάν χρήσης της υπηρεσίας τηλεφωνίας Skype Unlimited World Subscription για την διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων σε σταθερά τηλέφωνα σε 60 χώρες και σε κινητά τηλέφωνα σε 8 χώρες.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment