Sony Smartwatch 2 hands-on: Ο νέος τρόπος ζωής;

Tα smartwatches είναι μια ανερχόμενη κατηγορία gadgets, που πολλοί όμως αμφισβητούν αν εξυπηρετεί κάποια ουσιαστική ανάγκη του χρήστη και κατά πόσο θα παραμείνει στο προσκήνιο για καιρό. Όποια και να είναι η άποψή σας, σίγουρα κανείς δε μπορεί να αγνοήσει τις νέες κυκλοφορίες και την επιθυμία να δεί από κοντά ένα smartwatch, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το τι μπορεί να κάνει. Εμείς έχουμε στα χέρια μας το νέο Smartwatch 2 της Sony και προσπαθούμε να σας φέρουμε όσο το δυνατόν πιό κοντά του! Η Sony έχει ένα πλεονέκτημα με το καλημέρα: Είναι το δεύτερο smartwatch της αφού μπήκε πολύ νωρίς στην αγορά αυτή και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τι έκανε σωστά και τι λάθος, να αφουγκραστεί τους χρήστες και να «χτίσει» πάνω στην πρώτη δημιουργία της, ώστε να προσφέρει μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση. Το κατάφερε όμως;
Κατασκευή και σχεδίαση Ξεκινάμε αντίστροφα, με την τιμή του Smartwatch 2, για να το κρίνουμε και να το κρίνετε με βάση αυτήν. Κοστίζει €175, σαφώς φθηνότερο λοιπόν από το μεγάλο αντίπαλό του, το Galaxy Gear και φθηνότερο από αρκετά ακόμη smartwatches της αγοράς, αλλά και με λιγότερες δυνατότητες. Τούτου λεχθέντος, δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε από αυτό. Οι διαστάσεις του είναι 42x9x41 mm, έτσι είναι σχετικά μικρό και διακριτικό, σε καμία περίπτωση κραυγαλέο. Αν, μάλιστα, είχε πιό «στρογγυλεμένη» σχεδίαση και όχι το κλασικό «τετράγωνο» σχήμα που έχουμε συνηθίσει και από τα Xperia smartphones της Sony, θα θύμιζε πολύ ένα τυπικό ρολόι και δε θα ξεχώριζε καθόλου. Αυτό, βέβαια, έγκειται και στο προσωπικό γούστο του χρήστη, αλλά και στο κατά πόσο θέλει να τραβά τα βλέμματα πάνω του. Όσο για το βάρος του Smartwatch 2, ανέρχεται στα 122,5 γραμμάρια μαζί με το λουράκι σιλικόνης, το οποίο παρέχεται σε πέντε διαφορετικά χρώματα (κίτρινο, πράσινο, μωβ, ροζ και μαύρο, ενώ διαθέσιμα είναι και δύο δερμάτινα λουράκια σε καφέ και μαύρο χρώμα. Είναι, λοιπόν, αρκετά ελαφρύ, σε καμία περίπτωση δεν «ενοχλεί» το χέρι και δεν εμποδίζει τις κινήσεις σας. Το κούμπωμα είναι αρκετά πρακτικό και σταθερό, αν και το πλαστικό πάντα είναι πιό επιρρεπές στις ζημιές/φθορές. Πάνω στο Smartwatch 2 βρίσκουμε το μοναδικό φυσικό πλήκτρο του, στη δεξιά πλευρά, το οποίο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τη συσκευή και την οθόνη. Επιπλέον, υπάρχουν τρία πλήκτρα αφής κάτω από την οθόνη, τα οποία θυμίζουν έντονα...Android: “Back”, “Home” και ένα πλήκτρο για περισσότερες επιλογές, το οποίο δεν αξιοποιείται και ιδιαίτερα, πάντως. Στα θετικά της συσκευής, η micro-USB θύρα στην αριστερή πλευρά, η οποία εξασφαλίζει πως μπορείτε να το φορτίσετε με οποιονδήποτε φορτιστή ή USB καλώδιο, όπου κι αν βρίσκεστε. Καλύπτεται από ένα λαστιχένιο καπάκι, ώστε το Smartwatch 2 να διατηρεί τη στεγανότητά του. Καλά καταλάβατε, είναι αδιάβροχο (IP57 πρότυπο) έως 1 μέτρο νερού και διαθέτει προστασία ενάντια στη σκόνη, αλλά και στις γρατζουνιές! Μόνη προϋπόθεση, να είναι κλειστό ερμητικά το καπάκι της micro-USB που προαναφέραμε.
Χειρισμός, UI, οθόνη Πολύ θετική εντύπωση μας άφησε η tranflective LCD οθόνη 1,6 ιντσών και ανάλυσης 220x176 pixels του Smartwatch 2, όχι τόσο ως προς τη λεπτομέρεια και την ανάλυσή της, αλλά κυρίως ως προς την ευκρίνεια, ανεξαρτήτως φωτισμού. Όταν είναι ενεργοποιημένος ο οπίσθιος φωτισμός της, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διάφορων επιπέδων φωτεινότητας και στο μέγιστο είναι αρκετά ισχυρή. Το θέμα, όμως, είναι πως δε χρειάζεστε τον οπίσθιο φωτισμό κατά τη διάρκεια της μέρας ή σε έντονο τεχνητό φωτισμό, αφού οι transflective οθόνες λειτουργούν «ανανακλώντας» το φως που δέχονται, όπως ακριβώς τα κλασικά ρολόγια με μονόχρωμες ή δίχρωμες LCD οθόνες που οι περισσότεροι θα γνωρίζετε! Έτσι, εξασφαλίζεται εξαιρετική ευκρίνεια σε συνθήκες υψηλού φωτισμού, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και η οθόνη μπορεί να είναι “always-on” χωρίς να επιβαρύνει την αυτονομία και προβάλλοντας διαρκώς ώρα/ημερομηνία! Το αρνητικό είναι πως στο σκοτάδι δεν διακρίνεται φυσικά και πρέπει να ενεργοποιήσετε τον οπίσθιο φωτισμό, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο πατώντας το φυσικό πλήκτρο του Smartwatch 2. Ούτε αγγίζοντας την οθόνη, ούτε τα πλήκτρα αφής, ούτε απλώς σηκώνοντας το χέρι σας. Πέρα από αυτά, η ανάλυση δεν είναι τρομερά υψηλή, οπότε και η λεπτομέρεια των εικονιδίων και των γραμματοσειρών κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, με επίσης μέτρια χρωματική απόδοση. Αφού πατήσετε το πλήκτρο και ενεργοποιηθεί η οθόνη, με δεύτερο πάτημα μπαίνετε στην επιφάνεια εργασίας του Smartwatch 2.
Εδώ υπάρχουν οι συντομεύσεις όλων των apps που έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή μέσω του Sony Smart Connect App. Αυτό μπορεί να κατέβει από το Google Play και να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε smartphone ή tablet έχει έκδοση Android από 4.0 και πάνω και φυσικά διαθέτει Bluetooth για να συνδεθεί με το Smartwatch 2. Η σύνδεση είναι πολύ πιό εύκολη μέσω NFC, αλλά όχι υποχρεωτική. Κάθε σελίδα της οθόνης χωρά μέχρι 6 εικονίδια apps και με swipe αριστερά-δεξιά αλλάζετε σελίδες. Το Home button σας ξαναφέρνει πάντα στην πρώτη σελίδα αυτής της οθόνης, ενώ μπορείτε να ταξινομήσετε τα εικονίδια ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε ή αλφαβητικά. Τέλος, μπορείτε με swipe down από το πάνω μέρος της οθόνης να «κατεβάσετε» την μπάρα ειδοποιήσεων, ακριβώς όπως στο Android interface, αν και το Smartwatch 2 δεν τρέχει Android!
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment