HTC MAX ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ MAXIMUM...

Οι καιροί αλλάζουν, όπως και οι γνώμες των χρηστών. Κάποτε θεωρούσαμε άχρηστα τα μεγάλα smartphones, έπειτα θεωρούσαμε άχρηστα τα tablets…τώρα κάποιοι θεωρούν άχρηστες τις ενδιάμεσες συσκευές, τις αποκαλούμενες και “phablets”, όμως ήδη αυτές οι συσκευές βρίσκονται σε αρκετές τσέπες και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των χρηστών τους. Το HTC One Max ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη της HTC στην οικογένεια “One”, που περιλαμβάνει επίσης τα One και One Mini. Το One Max προφανώς είναι μεγαλύτερο και από τα δύο, με οθόνη 5,9 ιντσών και αυξημένες διαστάσεις σε σχέση με το One. Δεν αποτελεί πιστή...μεγένθυνση της πρώην ναυαρχίδας της εταιρείας, αφού φέρει κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές διαφορές, θα τις δούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Άμεσος αντίπαλος του στην αγορά είναι, ποιός άλλος, το Samsung Galaxy Note 3, αφού οι δύο συσκευές βρίσκονται πολύ κοντά από άποψης τιμής (759 € το One Max, στα 789 € το Note 3), αλλά και χαρακτηριστικών. Πάμε να δούμε αν μπορεί η πρόταση της HTC να εκθρονίσει το αντικειμενικά κορυφαίο Note.
Κατασκευή και σχεδιασμός
Το One Max διατηρεί την “premium” και ποιοτική αίσθηση των μικρότερων αδερφών του και αυτό φαίνεται από το πρώτο άγγιγμα. Το κρύο αλουμίνιο παραξενεύει αφού έχουμε συνηθίσει τις τυπικές, πλαστικές κατασκευές, αλλά μετά από λίγο δε το αλλάζεις με τίποτα. Εκτός από τις λεπτές, λευκές πλαστικές γραμμές στο πίσω μέρος, λευκό είναι και το πλαίσιο περιμετρικά της συσκευής, ταιριάζοντας όμως με το αλουμίνιο και σε καμία περίπτωση δε χαλάει την αισθητική της συσκευής, ενώ από την άλλη βοηθά και στο grip. Στην πρόσοψη έχουμε δύο λωρίδες αλουμινίου πάνω και κάτω από την οθόνη, ενώ το Gorilla Glass 3 καλυπτει αυτήν αλλά και τα πλήκτρα αφής εκατέρωθεν του λογότυπου της HTC στο κέντρο.
Οι διαστάσεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το One, λογικό μεν αφού η οθόνη μεγάλωσε κατά 1,2 ίντσες, όχι τόσο βολικό δε, καθώς με 164,5 χιλιοστά μήκους το One Max είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη συσκευή. Βέβαια κερδίζετε τα δύο στέρεο BoomSound ηχεία, αλλά θα χρειαστείτε λίγο πιο φαρδιές τσέπες. Το power button επί τέλους μεταφέρθηκε από την κορυφή της συσκευής στο πλάι, κάτω από τα πλήκτρα έντασης, μια πολύ θετική κίνηση, όμως θα θέλαμε τα πλήκτρα να εξέχουν λίγο περισσότερο και να παρέχουν μεγαλύτερο feedback…δε τα βρίσκεις εύκολα στα «τυφλά» και συχνά μπερδεύαμε το power button με το volume down. Αυξημένο είναι και το βάρος, ξεπερνώντας άνετα τα 200 γραμμάρια (217 gr!), το τίμημα της μεταλλικής κατασκευής και των πολλών «συνοδευτικών».

htconemax2
onemax9
onemax10
Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε ακόμη την δευτερεύουσα κάμερα, τους αισθητήρες φωτός και εγγύτητας, ενώ το notification LED κλασικά είναι «κρυμμένο» μέσα στο ακουστικό-ηχείο. Στοπ πάνω μέρος έχουμε το 3,5” audio out και τη θύρα υπερύθρων για να χρησιμοποιείτε το One Max σαν τηλεχειριστήριο οικιακών συσκευών, μια ακόμη ευπρόσδεκτη προσθήκη. Ταπλήκτρα αφής είναι δύο, ως συνήθως στα HTC μοντέλα, το “Back” και το “Home”, με τον χαρακτηριστικό μπλέ φωτισμό, αλλά όχι αρκετά ισχυρό όπως στο One. Στην αριστερή πλευρά θα βρείτε μονάχα μια μικρή ασφάλεια που απελευθερώνει ή κρατά στη θέση του το πίσωκαπάκι, με ένα σύστημα που δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και στην πράξη δεν φαίνεται να το κρατά 100% στη θέση του, αφού μένει ένα μικρό, απειροελάχιστο κενό. Ο χρήστης δε το νιώθει βέβαια, μιλάμε για μισό χιλιοστό ανύψωσης, αλλά είναι εκεί. Στο κάτω μέρος υπάρχει ηMHL-enabled micro-USB θύρα και το ένα μικρόφωνο, αλλά το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον μόλις κοιτάξουμε την πλάτη του One Max. Εκεί βλέπουμε τη γνωστή 4άρα Ultrapixel camera του One μαζί με το single-LED flash, το ανάγλυφο logo της HTC στο κέντρο, ένα noise-cancelling μικρόφωνο αλλά και δύο προσθήκες που κάνουν πρώτη φορά την εμφάνισή τους.
htconemax3
htconemax1
htconemax4
Η πρώτη είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ένα μικρό τετράγωνο κάτω από την κάμερα, το οποίο μοιάζει λιγάκι παράταιρο πάνω στη συσκευή αλλά μόνο στην αρχή, μετά το πρώτο διάστημα η παρουσία του φαίνεται απόλυτα φυσιολογική. Στα χνάρια του νέου iPhone η HTC αποφάσισε να το τοποθετήσει ένα τέτοιο αισθητήρα, ο οποίος όμως δουλεύει κάπως διαφορετικά, θα το δούμε εν συνεχεία. Η έτερη προσθήκη είναι τρείς μεταλλικές επαφές στην κάτω-δεξιά γωνία, οι οποίες χρησιμεύουν για τη σύνδεση του One Max με την ειδική flip-cover θήκη-μπαταρία των 4.500 mAh (πωλείται ξεχωριστά). Θα μιλήσουμε και γι’αυτήν αργότερα, μαζί με τα υπόλοιπα αξεσουάρ.
Τέλος, αφαιρώντας το καπάκι, βλέπουμε τις υποδοχές microSD και microSIM, αλλά η μπαταρία δυστυχώς δεν είναι αφαιρούμενη.
onemax8
htconemax7
Οθόνη και hardware
Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που έρχεται ένα HTC για δοκιμή, ανυπομονούμε να δουλέψουμε με την οθόνη του. Τα Super LCD 3 panels που χρησιμοποιεί η εταιρεία στις high-end συσκευές της είναι εξαιρετικά, με το συγκεκριμένο να έχει διαγώνιο 5,9 ιντσών και ανάλυση 1080p, ακριβώς ότι χρειάζεται ένα μοντέλο τέτοιας κατηγορίας. Πολύ καλή χρωματική απόδοση και ευκρίνεια, ενώ η μέγιστη φωτεινότητα θα σας καλύψει τις περισσότερες φορές. Μόνος ενδοιασμός μας, η χρήση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, όπου σε συνδυασμό με τηναντανάκλαση του κρυστάλλου, ίσως δυσκολευθείτε λίγο να διακρίνετε την οθόνη σας.
Περνώντας στο chipset του One Max, υπάρχει ένα εμφανές μειονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνιστή του: Snapdragon 600 SoC, αντί του κορυφαίου 800, το οποίο ισούται μετέσσερις πυρήνες (Krait 300) αλλά σε χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας (1,7 GHz) και την Adreno 320 GPU. Η μνήμη RAM είναι 2 GB, υπέρ-αρκετή για τα σημερινά δεδομένα, αλλά το Note 3 υπερέχει και εδώ με 3 GB RAM...Όλα τα παραπάνω αντικειμενικά δεν είναι κάτι που ο χρήστης θα προσέξει εν ώρα λειτουργίας της συσκευής, παρά μόνο αν είναι αριθμολάγνος και αρέσκεται στα διάφορα benchmarks. Το AnTuTu έδειξε 26.500 βαθμούς έναντι 32.000 του Note 3 μας, αλλά τονίζουμε και πάλι ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με τις υπάρχουσες εφαρμογές και παιχνίδια, το One Max είναι ταχύτατο και δε θα περάσει κάθε δοκιμασία με άνεση. Ακόμη και η RAM είναι υπερ-αρκετή για τα σημερινά δεδομένα και για ακόμη 1-1,5 χρόνο τουλάχιστον, αλλά όπως και να το κάνουμε, το ισχυρότερο hardware και η περισσότερη μνήμη εξασφαλίζουν και μακροπρόθεσμα τις υψηλές επιδόσεις.
onemaxbenchmark
Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 16 GB αλλά η HTC αυτή τη φορά προνόησε και έλαβε το feedback των χρηστών της, προσθέτοντας υποδοχή για microSD κάρτα, έτσι δεν τίθεται κανένα θέμα έλλειψης. Το One Max υποστηρίζει 4G συνδεσιμότητα, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA ενώ μπορεί να γίνει hotspot μέσω Wi-Fi, USB και Bluetooth (v.40 με A2DP). Προσθέστε στα παραπάνω το NFC και το GPS με A-GPS και GLONASS για να έχετε την πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών.
Android 4.3, Sense UI 5.5 και apps
To One Max έρχεται με προεγκατεστημένη την 4.3 έκδοση του Android Jelly Bean, ενώ στο μέλλον θα δεχθεί και την 4.4 (KitKat). Το ανανεωμένο Sense 5.5 interface φέρνει μερικές μικρές τροποποιήσεις για ευκολότερη χρήση. Το γνωστό μας Blinkfeed έχει περισσότερες δυνατότητες αλλά το σημαντικό είναι πως πλέον μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, αν δε θέλετε να σας «τρώει» μια επιφάνεια εργασίας. Και εδώ η HTC έλαβε ξεκάθαρα το feedback των χρηστών και προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν βλέπω τόσο άμεση ανταπόκριση και ευελιξία σε θέματα που άλλοι κατασκευαστές χρειάζονται 1-2 χρόνια για να...πάρουν το μήνυμα. Τα νέα χαρακτηριστικά του 4.3 Android τα γνωρίζετε, ενώ το Sense 5.5 δεν προσφέρει κάποια κοσμογονική αλλαγή, παρά μικρά tweaks. Θα τα δείτε κυρίως στην photo gallery και στην οθόνη κλειδώματος, αφού πλέον μπορείτε να επιλέξετε κάποια widgets για να τοποθετήσετε σε αυτήν και τη δευτερεύουσα ακριβώς δίπλα της. Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τα διαθέσιμα toggle buttons (γρήγορες ρυθμίσεις Wi-Fi, Bluetooth, δεδομένων, φωτεινότητας κ.λπ.) που εμφανίζονται όταν κατεβάσετε τη μπάρα ειδοποιήσεων, αλλά και τη σειρά τους. Δυστυχώς ακόμη δεν προσθέθηκε η δυνατότητα long-press στο καθένα που να οδηγεί στο σχετικό μενού του, κάτι πολύ χρήσιμο.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment