ZTE Blade V : Το φθηνότερο τετραπύρηνο της πόλης!

H ZTE κατέχει ένα μικρό, αλλά σημαντικό μερίδιο στην αγορά smartphones και μαζί με τους υπόλοιπους Κινέζους κατασκευαστές, αποδεικνύουν πως η ποιότητα μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα, κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού. Η νέα της δημιουργία, που μόλις καταφθάνει στα ράφια των καταστημάτων (της Wind, κατ’αποκλειστικότητα), είναι το Blade V. Μια συσκευή με mid-range χαρακτηριστικά σε…low-end τιμή! Στα 159 € χτυπάει μια πολύ νευραλγική κατηγορία, για την οποία ενδιαφέρεται ένα τεράστιο κομμάτι των χρηστών. Οι χρήστες αυτοί ψάχνουν ένα smartphone που να μην ξεφεύγει από το ψυχολογικό όριο των 200 € αλλά παράλληλα να έχει άνετη οθόνη και lag-free λειτουργία, σε συνδυασμό με όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Δύσκολο, ναι. Αδύνατο, όχι. Η ZTE μας το αποδεικνύει με το φθηνότερο τετραπύρηνο της αγοράς, στην παρούσα φάση.
Εμφάνιση, οθόνη και κατασκευή
Βγάζοντας το Blade V από το κουτί του, βρίσκουμε μαζί έναν 700 mAh φορτιστή με δικό του καλώδιο λίγων εκατοστών σε θηλυκό USB, ένα καλώδιο USB και ένα σετ ακουστικά. Η συσκευή καθ’αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μικρή σε διαστάσεις (126 x 64 x 10.9 mm), με το κύριο υπαίτιο να είναι το πάχος της αλλά και το μήκος. Με την ίδια επιφάνεια, η συσκευή θα μπορούσε να έχει ακόμα και 4,3” οθόνη άνετα, αφού τα περιθώρια πάνω και κάτω από αυτήν είναι μεγάλα και τοπλαίσιο αρκετά παχύ, ίσως αναίτια. Όπως και να’χει, θα το θέλαμε κάπως μικρότερο και ελαφρύτερο (130 gr), αλλά δε μας πειράζει, αρκεί να κάνει αυτά που υπόσχεται.
ztebladev3
ztebladev2
Η κατασκευή κρίνεται καλή και στιβαρή, ενώ το καπάκι του πίσω μέρους θυμίζει έντονα...Galaxy, όπως και η θέση του μεγαφώνου, κάτω από αυτό βρίσκουμε την αφαιρούμενη μπαταρία και τις υποδοχές για microSD και full-size SIM κάρτες. Τα πλήκτρα της έντασης είναι στην αριστερή πλευρά, ακριβώς από κάτω τους βρίσκεται η microUSB θύρα, ενώ το 3,5” jack και το power button (θα θέλαμε να εξέχει λίγο περισσότερο) είναι στο πάνω μέρος. Πλήκτρο για την κάμερα δεν υπάρχει, ενώ στην πρόσοψη βρίσκουμε τρία (φωτιζόμενα) capacitive πλήκτρα, “back”, “home” και το πλήκτρο των ρυθμίσεων. Πάνω από την οθόνη βλέπουμε την εμπρόσθια VGA κάμερα, ενώ η κύρια των 5 MP βρίσκεται στο πίσω μέρος, με το single-LED flash δίπλα της. Τέλος, στην πρόσοψη υπάρχουν (χωρίς να διακρίνονται σχεδόν καθόλου) ο αισθητήρας φωτός και ένα notification LED, σαφέστατο bonus για ένα τέτοιας κατηγορίας τηλέφωνο.
Όσο για την 4άρα οθόνη, δεν αποτελεί κάποιο τεχνολογικό θαύμα, είναι μια απλή TFT LCD χωρίς Gorilla Glass, με την ικανοποιητικότατη ανάλυση 480 x 800 (233 ppi) και την τυπική απόδοση χρωμάτων. Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μέγιστη φωτεινότητά της χωρίς πρόβλημα, ενώ αποκρίθηκε όπως περιμέναμε στις εντολές και τα αγγίγματά μας.
ztebladev4
ztebladev6
ztebladev5
Λειτουργία, επιδόσεις, λοιπό hardware
To Android OS που φέρει το Blade V είναι σχεδόν «απείραχτο» όσον αφορά το interface του, οπότε όλα μας ήταν πολύ γνώριμα από την πρώτη επαφή μαζί του. Η έκδοση είναι Jelly Bean 4.1.2, γεγονός αναμενόμενο, ενώ μας άρεσε η toggle bar που κατεβαίνει από το πάνω μέρος, αν και δεν είναι παραμετροποιήσιμη. Από τα επιπλέον apps που βρήκαμε στη συσκευή, μνεία αξίζει το task manager (ελαφρώς πιο εξελιγμένο από τον stock manager του Android), το TouchPal Keyboard που σας επιτρέπει να κάνετε προηγμένες ρυθμίσεις εισαγωγής μέσω του virtual πληκτρολογίου, ενώ μας άρεσε ιδιαίτερα και το Mi-POP με το οποίο μπορείτε να εμφανίσετε τις λειτουργίες των τριών πλήκτρων στην οθόνη σε ένα μικρό “back button”, το οποίο τοποθετείτε όπου θέλετε και πατώντας το μεταβαίνετε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με long press εμφανίζονται τα Home, Settings και app manager κουμπιά. Πραγματικά χρήσιμες λειτουργίες που ξεφεύγουν από την παρασιτική συνομοταξία του bloatware. Τέλος, ηlockscreen επιτρέπει τον ορισμό έως 6 εφαρμογών για γρήγορη εκκίνηση, χωρίς ξεκλείδωμα.
Αυτό που μας ενδιέφερε και ενδιαφέρει όλους τους υποψήφιους αγοραστές του Blade V, όμως, είναι το πόσο ομαλή λειτουργία έχει. Είναι όντως το φθηνότερο τετραπύρηνο της αγοράς, στην ίδια κατηγορία που συνήθως βλέπουμε μονοπύρηνους επεξεργαστές, ή στην καλύτερη διπύρηνους, έστω κι αν δεν μπορεί να συγκριθεί με τα high-end τετραπύρηνα μοντέλα υψηλότερης συχνότητας. Το Qualcomm MSM8225Q Snapdragon chipset έχει τους τέσσερις πυρήνες να «τρέχουν» έως και στο 1,2 GHz, δημιουργώντας προσδοκίες. Στην πράξη η συσκευή είναι αρκετά “smooth” και τρέχει όλες τις εφαρμογές σχετικά γρήγορα και άνετα, η μετάβαση μεταξύ σελίδων/menus είναι ομαλή, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώσαμε μικρά διαστήματα lag. Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα οικονομικό κινητό με low-end chipset, οπότε το δικαιολογούμε απόλυτα, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει αισθητά τη χρήση του. Το browsing είναι άνετο, η χρήση των Χαρτών είναι άνετη, σε γενικές γραμμές το Blade V είναι ταχύτατο, εκτός από αυτές τις λίγες εξαιρέσεις, που όμως δεν είναι ενοχλητικές. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το “γρήγορο” shut-down mode, στο οποίο η συσκευή μπαίνει σε ένα είδος «ύπνου», κλείνοντας σε 4-5 δευτερόλεπτα και επανερχόμενη στο desktop σε 7-8 δευτερόλεπτα περίπου, για όσους ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Είναι κάτι που δε βλέπουμε συχνά και σίγουρα μας κίνησε το ενδιαφέρον ευχάριστα.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment