Εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται με την NSA

250 εκατομμύρια δολάρια δαπανά κάθε χρόνο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ για να εγκαθιστά backdoors, δηλαδή «πίσω πόρτες» στα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είτε για τις επικοινωνίες μας, είτε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας. Η εγκατάσταση, είτε γίνεται με την συνεργασία των εταιρειώντεχνολογίας και ασφαλείας που μας «πουλάνε» το «ασφαλές» προϊόν τους, είτε με βίαια μέσα, όπως η χρήση υπερυπολογιστών που λόγω της ισχύς τους, μπορούν να «σπάνε» κρυπτογραφήσεις. Αυτά αποκάλυψαν εχθές από κοινού οι εφημερίδες Guardian και New YorkTimes, βασισμένες σε έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους από τον διάσημο πια, Edward Snowden.
SIGNIT
Το έγγραφο που αποκαλύπτουν οι δύο εφημερίδες είναι ο προϋπολογισμός της NSA για το2013 και πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα διαχείρισης των κρυπτογραφημένων πληροφοριών. Αποκαλύπτει όσα σας γράψαμε παραπάνω, όπως και την συνεργασία της Αγγλικής υπηρεσίας GHCQ που «βοήθησε» στην παραβίαση των υποθαλάσσιων καλωδίων με τα οποία μεταφέρονται τα δεδομένα στο διαδίκτυο και προσέφερε στην NSA ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, τα περισσότερα κρυπτογραφημένα, φευ.
Έτσι συνειδητοποίησε εδώ και 10 χρόνια η NSA ότι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτό τον όγκο δεδομένων, έπρεπε να αναπτύξει μία στρατηγική σε σχέση με την κρυπτογράφηση. Αρχικά, δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα ειδικών που ήταν επιφορτισμένοι με την παραβίασητων κρυπτογραφήσεων. Σιγά σιγά όμως, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της NSA, ξεκίνησε να δημιουργεί προτεινόμενα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και να πιέζει σε όλες τις κατευθύνσεις ώστε να υιοθετηθούν.  Αυτό γινόταν, είτε με την συναίνεση εταιρειών τεχνολογίας που διαχειρίζονται τις επικοινωνίες μας, από το webmail, μέχρι τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα ή τα "ασφαλή" λογισμικά προστασίας από ιούς, είτε με το «ζόρι».Υποχρεώνοντάς τις δηλαδή, εφόσον οι περισσότερες εδρεύουν στις ΗΠΑ, να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Έτσι η NSA μπορεί και εγκαθιστά «τρύπες» στα συστήματά μας, τα λειτουργικά μας, ακόμα και τα Antivirus που χρησιμοποιούμε, για να έχει έλεγχο των δεδομένων μας.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment