Η Αθήνα δικτυωμένη με τεχνολογία αιχμής, διαθέσιμη σε όλους

Το ψηφιακό χάσμα, ο αποκλεισμός δηλαδή μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τη χρήση υπολογιστών ή του Διαδικτύου, αλλάζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ενώ μέχρι πρότινος αφορούσε κυρίως την ικανότητα να εκμεταλλευτούμε σωστά τις νέες τεχνολογίες, σήμερα όλο και περισσότερο αφορά την οικονομική δυνατότητα πολλών να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Κι όμως, στη χώρα μας, που δείχνει να κάνει βήματα οπισθοδρόμησης, λειτουργεί και αναπτύσσεται με τεχνολογίες αιχμής μια από τις μεγαλύτερες σε όλον τον κόσμο κοινότητες ερασιτεχνών της δικτύωσης.
Το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών διαθέτει περίπου 1.100 κεραίες σε ταράτσες σπιτιών στην Αθήνα.
Ο λόγος, για το AWMN, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών, το οποίο διαθέτει περίπου 1.100 κόμβους (κεραίες) σε ταράτσες πολυκατοικιών ανά την Αθήνα και εξυπηρετεί περισσότερα από 2.000 μέλη. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε σε αγγλόφωνα περιοδικά και ιστοσελίδες ως μια πιθανή απάντηση στα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών του Διαδικτύου. Το δίκτυο, το οποίο έχει στηθεί από ερασιτέχνες-ιδιώτες χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, εκπέμπει στην μπάντα των 2,4 και 5 gigahertz, οι οποίες είναι ελεύθερες για χρήση, και παρότι ξεκίνησε σαν παιχνίδι για τους λάτρεις της γρήγορης δικτύωσης την εποχή που ακόμα είχαμε χαμηλής ταχύτητας συνδέσεις, πλέον διαθέτει τόσο προηγμένη και σταθερή υποδομή, ώστε να χρησιμοποιείται ακόμα και για ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν συνδέσεις ταχύτητας έως 24 mbps, όμως στο AWMN τα δεδομένα τρέχουν με ταχύτητες έως 150 mbps, κάτι που σημαίνει ότι ένα δίωρο βίντεο υψηλής ανάλυσης μεταφέρεται σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
«Οταν ξεκινούσαμε το 2002, λειτουργούσαμε με αυτοσχέδιο εξοπλισμό και πειραματιζόμασταν με εφαρμογές όπως ανταλλαγή αρχείων· σήμερα ο εξοπλισμός είναι τυποποιημένος και το δίκτυο πολύπλοκο, με συσκευές να υποστηρίζουν τη δρομολόγηση δεδομένων τόσο από χρήστη προς χρήστη όσο και εντός της βασικής υποδομής του (backbone). Οι υψηλές ταχύτητες ωθούν πολύπλοκες εφαρμογές που μπορεί να περιλαμβάνουν video conference, τηλεφωνία μέσω του AWMN, ζωντανή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος κ.ά.», λέει ο Ιωσήφ Μπονιτσιόλι, πρόεδρος του σωματείου του AWMN.
Μεταξύ άλλων υπάρχει μηχανή αναζήτησης, λίστα αγγελιών, ειδικές ιστοσελίδες και εφαρμογές, που κάνουν το AWMN να φαντάζει σαν ένα μικρό Διαδίκτυο παράλληλο προς το Διαδίκτυο.
«Πολλές φορές δημιουργείται η παρανόηση πως μπορεί κανείς να συνδεθεί στο Μητροπολιτικό Δίκτυο και να αποκτήσει πρόσβαση στο Ιnternet, όμως δεν ισχύει. Το AWMN δεν είναι πάροχος σύνδεσης. Κάποια μέλη μπορούν να προσφέρουν έξοδο προς το Ιντερνετ, όμως πρόκειται για την κλασική εμπορική σύνδεση που αγοράζει κανείς από τις εταιρείες και βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε μέλους ξεχωριστά αν θέλει να δώσει ή όχι», λέει ο κ. Μπονιτσιόλι.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment