Firefox OS: η εναλλακτική πρόταση του Android

Με το Firefox OS να είναι διαθέσιμο κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, η Mozilla βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την κυκλοφορία προϊόντων που θα φέρουν το λειτουργικό της σύστημα. Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Gong Li, αντιπρόεδρος του τμήματος της Mozilla για κινητές συσκευές, διευκρίνισε τους στόχους της πλατφόρμας, τι θα επιδιώξει το ίδρυμα και για ποιους λόγους θεωρεί ότι το Firefox OS μπορεί να έχει επιτυχία στο μέλλον. Αρχικά, ο Li ξεκαθάρισε ότι η Mozilla δε σκοπεύει να κυκλοφορήσει μία αποκλειστικά δική της συσκευή αλλά θα επιδιώξει μόνο τη συνεργασία με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, με τις ZTE, TCL, Huawei, LG και Sony να ετοιμάζουν την κυκλοφορία συσκευών με Firefox OS.
Διευκρινίζοντας τη στρατηγική της επιλογή να περιοριστεί αποκλειστικά στη διάθεση του λειτουργικού συστήματος, το διευθυντικός στέλεχος ξεκαθάρισε ότι η Mozilla δε θέλει να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τους κατασκευαστές αλλά αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από συνεργάτες στη διαμόρφωση του οικοσυστήματος του λειτουργικού της. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι Samsung και HTC, που είναι οι κορυφαίοι κατασκευαστές στην ασιατική ήπειρο, δεν έχουν ακόμα εκφράσει ενδιαφέρον για το Firefox OS και αν είναι αρκετά «ώριμοι» για να επιλέξουν ένα λειτουργικό που βασίζεται στο cloud και το web, ο Li ανέφερε ότι κάθε κατασκευαστής έχει τα κριτήριά του και πως θεωρεί φυσιολογικό κάποιες εταιρείες να παραμείνουν στο Android προς το παρόν, ενώ άλλοι που ενδεχομένως να επιδιώξουν να φύγουν από το Android να μην επιλέξουν την πλατφόρμα της Mozilla.
 Αναφερόμενος στο Chrome OS, που είναι επίσης βασισμένο στο διαδίκτυο, εξέφρασε την άποψη ότι οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μία ισορροπία ως προς τις επιλογές τους περιλαμβάνοντας και το Firefox OS στην γκάμα των προϊόντων τους, υπό το φόβο ότι η Google μπορεί να αλλάξει τη στρατηγική της ως προς τη διάθεση των λειτουργικών της συστημάτων. Τόνισε, δε, ότι μετά την εξαγορά της Motorola Mobility από την Google, έχουν αυξηθεί αρκετά οι «κρούσεις» από κατασκευαστές στη Mozilla Foundation για τη διαθεσιμότητα του λειτουργικού της.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment