Ετήσιες κατατάξεις όσον αφορά την ψηφιακή πρόοδο

Οι Ευρωπαίοι διαθέτουν βασικά ψηφιακά δίκτυα και υπηρεσίες, αλλά υπολείπονται όσον αφορά τα κύρια σημερινά και τα μελλοντικά οφέλη της ψηφιακής επανάστασης, λόγω των προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης και στις Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  δα.jpg 
Εμφανίσεις:  282 
Μέγεθος:  248,9 KB 
ID: 124964ευρύτερες ψηφιακές αγορές, σύμφωνα με τον ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων του ψηφιακού θεματολογίου της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει προσεχώς και εντός του τρέχοντος έτους, προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία μιας Ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η κα Neelie Kroes ανέφερε: «Χαίρομαι που υπάρχει σήμερα βασική σύνδεση με το Διαδίκτυο σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να παραμένουμε στάσιμοι. Βάσει στοιχείων προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εφέτος είναι η απουσία επενδύσεων σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας, καθώς και η συνεχιζόμενη απουσία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών. Το πρόβλημα είναι σαφές, όπως και η ανταπόκρισή μας μέσω μιας δέσμης μέτρων για μια ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών.» 

Τα βασικά πορίσματα που προέκυψαν από τον πίνακα αποτελεσμάτων του ψηφιακού θεματολογίου της Επιτροπής (DAE) περιλαμβάνουν:

Πρόοδος όσον αφορά το διαδίκτυο: 

  • Βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις υπάρχουν πλέον σχεδόν παντού στην Ευρώπη — οι δορυφορικές επιδόσεις βελτιώθηκαν, συμβάλλοντας στο να καλυφθεί το 4,5% του πληθυσμού που δεν καλύπτεται από σταθερή βασική ευρυζωνικότητα. Η Επιτροπή εστιάζει σήμερα στην καλύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών δορυφορικού διαδικτύου, όπου αυτό μπορεί να γεφυρώσει τα κενά που εναπομένουν.
  • Σήμερα, το ήμισυ του πληθυσμού επωφελείται από την ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας — ποσοστό 54 % των πολιτών της ΕΕ διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση που διατίθεται σε ταχύτητες άνω των 30 Mbps.
  • Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι όλο και περισσότερο κινητή — το 36 % των πολιτών της ΕΕ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω φορητού υπολογιστή ή μέσω άλλης κινητής συσκευής (η πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε από 7 % το 2008, σε 27 % το 2012). Οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις (LTE) 4ης γενεάς τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας το 26 % μέσα σε ένα έτος.


Τομείς που παρουσιάζουν προβλήματα: 

  • Μόνον το 2 % των νοικοκυριών διαθέτει συνδρομή για υπερταχεία ευρυζωνικότητα (άνω των 100 Mbps) και απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΕ για 50%, το 2020.
  • Ποσοστό 50 % των πολιτών της ΕΕ διαθέτει μηδενικές ή χαμηλές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή — και ούτε βελτιώθηκε το μέγεθος ή το επίπεδο των δεξιοτήτων χρήστη ΤΠΕ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 40 % των εταιρειών που προσλαμβάνουν ή προσπαθούν να προσλάβουν ειδικούς σε θέματα ΤΠ συναντούν δυσκολίες, ενώ ο σημερινός αριθμός των κενών θέσεων για ειδικούς σε ΤΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 900.000 έως το 2015. Ο μεγάλος συνασπισμός για την ψηφιακή απασχόληση που δρομολογήθηκε πρόσφατα, θα αποσκοπεί σε μέτρα με στόχο την κάλυψη αυτού του κενού.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment