4G και VDSL στην Ελλάδα

Τι παράδοξο που είναι απ' τη μία η χώρα μας να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ολικής οικονομικής κατάρρευσης και από την άλλη να προσπαθεί με ζήλο να ακολουθήσει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Όμως, υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό το περίεργο φαινόμενο. Η Ελλάδα, καθ’ υπόδειξη των κοινοτικών της εταίρων, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά κράτη σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που επικυρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης είναι υποχρεωμένα μέχρι 1/1/2013 να έχουν απελευθερώσει το φάσμα συχνοτήτων 800MHz (γνωστό και ως 790-862MHz ) και να το εκχωρήσουν σε νέας γενιάς ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα όπως τα 4G. Απώτερος σκοπός είναι όχι μόνο η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και η δημιουργία νέων καταναλωτικών αναγκών (οι ξένες εταιρίες-κολοσσοί εποφθαλμιούν σε εκατομμύρια νέους πελάτες, ας μην το κρύβουμε). Στον απόηχο αυτής της "επιβεβλημένης" τεχνολογικής ανάκαμψης για την χώρα μας, μπορούμε παράλληλα να απολαύσουμε υψηλότερες ταχύτητες ενσύρματου Internet μέσω της αναβάθμισης των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων από ADSL σε VDSL.
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά όλα αυτά για εσάς; Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά. Από το 3G στο 4G για ασύρματο Internet 100Μbps Ας μιλήσουμε πρώτα για την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που συνηθίζουμε να την χωρίζουμε σε γενιές G (Generations). Από την δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τέσσερις βασικές γενιές, οι 1G, 2G, 3G και η πλέον σύγχρονη 4G. Κάθε γενιά εμπεριέχει μια οικογένεια προτύπων που ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την υλοποίηση της τεχνολογίας, το υποστηριζόμενο εύρος συχνοτήτων, την επιτρεπόμενη εκπομπή ακτινοβολίας των συσκευών, την μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο ασύρματο δίκτυο κλπ. και βαφτίζονται με «επιστημονικές» ονομασίες, που πιθανόν να έχετε ακουστά. Για παράδειγμα, τα δίκτυα 2G στην Ελλάδα είναι τύπου GSM και τα νεότερα 3G είναι τύπου HSPA+, ενώ σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται διαφορετικού τύπου δίκτυα (όπως W-CDMA, CDMA2000, IMT-2000) κυρίως λόγω διαφορετικής νομοθεσίας (σ.σ. δείτε την υπάρχουσα κάλυψη 2G/3G στην Ελλάδα και για τους τρεις παρόχους: Cosmote, Wind, Vodafone). Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων προσπαθούν να επιτύχουν συμβατότητα με όλα αυτά τα πρότυπα και γι' αυτό παράγουν συσκευές που προορίζονται ξεχωριστά για Ευρώπη, Αμερική ή Ιαπωνία, ανάλογα πάντα με τα υποστηριζόμενα δίκτυα. Τα ολοκαίνουργια δίκτυα 4G χωρίζονται μέχρι σήμερα σε δύο βασικά πρότυπα, το LTE και το WiMAX, το οποίο χρησιμοποιείται σε κάποιες ανατολικές χώρες και δεν αναμένεται να διαδοθεί περισσότερο. Το πιο διαδεδομένο πρότυπο LTE (Long Term Evolution) είναι αυτό που σταδιακά αρχίζει να προσφέρεται στην Ελλάδα, αρχικά μέσω Cosmote και Vodafone. Το LTE έχει σχεδιαστεί από τον παγκόσμιο φορέα πιστοποίησης 3GPP και υποστηρίζει θεωρητικές ταχύτητες download μέχρι 100Mbits/sec και upload μέχρι 50Mbits/sec. Αν προτιμάτε τις ταχύτητες μετρημένες σε MB, μιλάμε για 12,5MB/δευτερόλεπτο ταχύτητα Download και 6,25MB/δευτερόλεπτο ταχύτητα Upload. Με απλά λόγια, η νέα τεχνολογία 4G/LTE επιτρέπει καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας και πολύ πιο γρήγορο ασύρματο Internet μέσω κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τα παλαιάς γενιάς 3G δίκτυα. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι τα πλέον εκσυγχρονισμένα δίκτυα 3G/HSPA+ των τριών παρόχων Cosmote, Vodafone και Wind επιτυγχάνουν μέσες θεωρητικές ταχύτητες από 21 έως 42Mbps Download και 5,8Mbps Upload, δηλαδή έχουν περίπου την μισή ταχύτητα του 4G. Στην πράξη οι ταχύτητες αυτές είναι πολύ χαμηλότερες, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές και κλειστούς χώρους, καθώς η κάλυψη 3G στην Ελλάδα δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, παρά την πολυδιαφημιζόμενη επέκτασή της τον τελευταίο χρόνο. Ενώ λοιπόν δεν έχουμε χαρεί ακόμα καλά-καλά το αναβαθμισμένο 3G, έρχεται τώρα και το νεοσύστατο 4G.
 H Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες με δίκτυο 4G
Είναι γενικά γνωστό ότι η μπάντα των 800MHz στην Ελλάδα, εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος το αναλογικό σήμα τηλεόρασης ενώ ένα εύρος της είχε εκχωρηθεί για τις ανάγκες επικοινωνίας του στρατού. Η απελευθέρωση της μπάντας των 800MHz έχει πλέον ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, οπότε με την ψυχή στο στόμα γλυτώνουμε ένα πιθανό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή ένωση και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το γρήγορο ασύρματο Internet τεχνολογίας 4G LTE για να μπορούμε να κατεβάζουμε αρχεία και να βλέπουμε βιντεάκια στο YouTube με ασύλληπτες ταχύτητες. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η αρχική κάλυψη και οι προσφερόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο ενώ το κόστος τους είναι σκανδαλωδώς υψηλό. Η Cosmote ανακοίνωσε πρώτη στις 15 Νοεμβρίου την εμπορική διάθεση 4G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. H Vodafone προς το παρόν καλύπτει κάποιες επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας, τις οποίες δεν διευκρινίζει επαρκώς, οπότε δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε εκτενέστερα για το 4G της. Ας εστιάσουμε λοιπόν στην Cosmote η οποία έχει μπει πολύ πιο δυναμικά στην ανάπτυξη του δικτύου 4G, διαφημίζοντας το μάλιστα συχνά στην τηλεόραση και σε άλλα μέσα.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment