Μπλοκάρει απόφαση του ΕΕΤΤ για το VDSL η Wind!

Τις προτάσεις της (Αίτηση Θεραπείας) κατέθεσε σήμερα προς την ΕΕΤΤ η WIND Ελλάς αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Αρχής για την νέα αγορά των υπηρεσιών VDSL. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ένα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται από παραλείψεις που δημιουργούν αβεβαιότητα και εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο δημιουργίας σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά xDSL.
 Η WIND Ελλάς στις προτάσεις της επισημαίνει ότι η απουσία στοιχείων που αποτυπώνουν την πραγματική ζήτηση (η οποία είναι αυτονόητη για κάθε νέα υπηρεσία), δεν δικαιολογεί την παράλειψη του ex-ante ελέγχου. Θεωρεί δε ότι εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει την προσφορά υπηρεσιών χωρίς να προβεί σε ex-ante (προληπτικό) έλεγχο της εμπορικής συμπεριφοράς των δεσποζόντων παρόχων και εν προκειμένω του πρώην μονοπωλίου, στην ουσία καταργεί το ρυθμιστικό κεκτημένο στη χώρα μας. Δημιουργείται στη βάση αυτή ένα επικίνδυνο ρυθμιστικό προηγούμενο που μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει τους όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Η συγκεκριμένη ρυθμιστική προσέγγιση, ως έχει σήμερα, αφενός θέτει ευθέως ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αφετέρου δε αποτυγχάνει να εξασφαλίσει ένα περιθώριο υγιούς λειτουργίας της νέας αυτής αγοράς, χωρίς φαινόμενα συμπίεσης περιθωρίου (margin squeeze).
 Ως ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της ελληνικής αγοράς, η WIND Ελλάς έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της ανάπτυξης σταθερών δικτύων νέας γενιάς όπως το VDSL, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ακόμη πιο υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η WIND έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια προκειμένου να αναπτύξει υποδομές σταθερής τηλεφωνίας & ευρυζωνικού Internet πανελλαδικά, καλύπτοντας σήμερα το 70% των εγκατεστημένων τηλεφωνικών γραμμών ανά την επικράτεια με δικό της δίκτυο. Η συνεισφορά της WIND στην ανάπτυξη της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας & Internet στην Ελλάδα είναι σημαντική καθώς μέσω των ιδιόκτητων υποδομών της προσφέρει υπηρεσίες ADSL στους πελάτες της σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Η μετάβαση στα νέα δίκτυα όπως το VDSL αποτελεί στρατηγική επιλογή της WIND Ελλάς, που ήδη προσφέρει πιλοτικές υπηρεσίες VDSL σε συνδρομητές της μέσω αποδεσμοποίησης του τοπικού βρόχου (LLU) . Επιδίωξη της WIND είναι να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε δίκτυα νέας γενιάς και να προχωρήσει στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL το συντομότερο δυνατό.
 Για να καταστεί αυτό εφικτό, η WIND Ελλάς στην αίτηση θεραπείας προς την ΕΕΤΤ ζητά αυτό που σήμερα γίνεται ευρέως αποδεκτό από την αγορά τηλεπικοινωνιών, δηλαδή να πραγματοποιηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου για τις υπηρεσίες VDSL λιανικής, και η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών να ξεκινήσει τάχιστα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από την πλευρά της, η WIND Ελλάς έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμη να παρέχει υπηρεσίες VDSL, όπως προβλέπεται στην Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής. Οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ είναι σε απόλυτη συνάφεια με το κοινοτικό κεκτημένο και εφόσον υιοθετηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή, η εταιρεία θεωρεί πως ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιηθούν άμεσα επενδύσεις με όρους απόλυτης διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και στη νέα αγορά του VDSL, γεγονός που θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, όπως και στο παρελθόν έχει συμβεί στην αγορά του ADSL.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment