To iOS 6 σας παρακολουθεί οπότε δείτε πως το αποφεύγετε


Κατά την παρουσίαση του iPhone 5, η Apple διαφήμισε το iOS 6 και τα περισσότερα από 200 νέα χαρακτηριστικά που αυτό εισήγαγε. Αυτό που "ξέχασε" όμως να αναφέρει, είναι οι νέες διαφημιστικές δυνατότητες που προσφέρει.
Το iOS 6 υποστηρίζει την τεχνολογία IFA ή IDFA(Identifier for Advertising) η οποία "παρακολουθεί" τις συνήθειες του κατόχου της κάθε συσκευής με την βοήθεια του UDID (Unique Device ID).
Η τεχνολογία IFA λειτουργεί περίπου όπως τα cookies στον browser, είναι προσωρινή και μπορεί να απενεργοποιηθεί. Αυτό που κάνει στην πράξη, είναι να δημιουργεί μία αίτηση για διαφήμιση ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε ή τα site που επισκέπτεστε και στην συνέχεια να στέλνει αυτό το αίτημα σε κάποιον Ad Server.
Με αυτό τον τρόπο, οι διαφημιστές είναι σε θέση να γνωρίζουν πως η τάδε συσκευή ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να του σερβίρουν την κατάλληλη διαφήμιση.
Αντίστοιχη δυνατότητα παρακολούθησης υπήρχε και στο παρελθόν, με τη διαφορά όμως ότι γινόταν σε επίπεδο εφαρμογής, με την Apple τότε να απειλεί τους developers πως αν δεν σταματούσαν να "παρακολουθούν" το UDID θα κατέβαζε τις εφαρμογές τους από το App Store. Πλέον, η επιλογή είναι σε επίπεδο λειτουργικού, είναι ενεργοποιημένη εξορισμού, και η παρακολούθηση γίνεται με τις "ευλογίες" της Apple.
Εάν αυτή η πρακτική σας ενοχλεί μπορείτε να την απενεργοποιήσετε, αν και πάλι εδώ η Apple έχει φροντίσει ώστε να... "κρύψει" την σχετική επιλογή σε διαφορετικό σημείο από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε iOS 6, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις>Γενικά>Πληροφορίες (και όχι στο Απόρρητο) και κάνοντας scroll down θα βρείτε την επιλογή "Διαφήμιση". Επιλέγοντάς την, ανοίγει καινούργιο μενού με την επιλογή "Περιορισμός της Παρακολούθησης", η οποία είναι απενεργοποιημένη. Ενεργοποιήστε την και από δω και στο εξής οι διαφημιστές δε θα μπορούν να μάθουν τις συνήθειές σας...pathfinder
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment