Cosmote,Vodafone,Wind τελικά ποια ε;iναι καλύτερη;


Το “ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο” στην Ελλάδα είναι ένα πολύπλοκο ανέκδοτο. Έχουμε δει δεκάδες διαφημίσεις για “σήμα καμπάνα”, για “καλύτερη κάλυψη” κι άλλα μεγαλεπίβολα κι όμως ακόμα πολλές φορές αναζητούμε το σήμα ακόμα και εντός Αττικής.Όσοι έχετε περιπέτειες με 3G στικάκια καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Οι εταιρείες δεν ιεραρχούνται με το “ποια είναι η καλύτερη” αλλά με το “ποια είναι λιγότερο χειρότερη”.Βέβαια μην κατηγορούμε τις εταιρείες γι΄αυτό. Όσοι ξέρουν τις περιπέτειες με τις κεραίες και τα άλλα τραγελαφικά που έχουν συμβεί σε αυτή τη βιομηχανία καταλαβαίνουν τι λέω.
Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη εταιρεία:
Το θέμα είναι απλό. Ένας χάρτης, ποιοτικά δεδομένα από μετρήσεις χρηστών, όλες οι εταιρείες, ανοιχτή πληροφόρηση.Μιλάω για έναν χάρτη όπου η κάθε εταιρεία θα εμφανίζει με λεπτομέρεια την ποιοτική κάλυψη των περιοχών.
Να ξέρεις ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχει Χ σήμα από τη Wind, Χ από την Cosmote, Χ από τη Vodafone. Και πάλι βέβαια η διαφορά ενός ορόφου μπορεί να κάνει μεγάλες διαφορές στο σήμα (είναι θέμα φυσικής) αλλά το γεγονός ότι το 3G είναι άφαντο πχ. από την Χ εταιρεία στην Ερέτρια, θα φαινόταν σε αυτόν τον χάρτη. Οι εταιρείες όμως αποφεύγουν να δημοσιεύσουν τα στοιχεία με την πρόφαση του ανταγωνισμού. Λες και στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν τέτοιοι χάρτες ή τέτοιοι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
xartisat-t
Ο μόνος τρόπος να συγκρίνεις λοιπόν τα δίκτυα των εταιρειών στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει ενημέρωση, είναι:
1. να δεις τις επενδύσεις που κάνουν οι εταιρείες,
2. να δεις ανεπίσημες επιλεκτικές μετρήσεις και φυσικά
3. να ρωτήσεις το γείτονα τι εταιρεία έχει και πως πιάνει.
Μέσα στα άδυτα της Wind
Πρόσφατα μπήκαμε στο κέντρο ελέγχου της Wind με αφορμή τις επενδύσεις για το νέο 3G δίκτυοΌταν λέμε νέο δίκτυο, εννοούμε ότι η Wind αλλάζει τις κεραίες με νέο εξοπλισμό (σε συνεργασία με τη Huawei) για να αυξήσει τη χωρητικότητα (τις δυνατότητες) του δικτύου.
Παράλληλα κάνει προσφορές στο Mobile internetΌπως λέει και η ίδια η Wind “είμαστε ο τρίτος πάροχος, έχουμε το πιο “άδειο δίκτυο” και είναι ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε”. Έτσι η Wind θα προσφέρει περισσότερο data με καλύτερες τιμές. Γιατί; Γιατί μπορεί.
Θα μπορούσε να είναι ένας εντυπωσιασμός “τύπου Cosmote” αλλά δεν είναι. Έτσι μας διαβεβαίωσαν τουλάχιστον.
“Είμαστε στην τρίτη θέση, δεν θα παίρνει να κάνουμε εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία γιατί θα χάσουμε κι άλλο”.
Σωστό το επιχείρημα. Και ενισχύεται από νούμερα που δίνει η ίδια η εταιρεία.
Το νέο 3G δίκτυο της WIND είναι αποτέλεσμα του μεγάλου έργου για εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ραδιοδικτύου της εταιρείας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Οι θεωρητικές ταχύτητες που προσφέρει πλέον το 3G δίκτυο της WIND αγγίζουν τα 42Mbps ενώ οι πραγματικές ταχύτητες κατά τη χρήση του δικτύου ξεπερνούν τα 21Mbps και είναι 800% υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν τον εκσυγχρονισμό.
Σήμερα το νέο 3G δίκτυο της WIND καλύπτει το 73% του πληθυσμού της χώρας καθώς η υλοποίηση του έργου έχει ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα και σε αρκετές ακόμη περιοχές πανελλαδικά καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το πλάνο που έχει εκπονήσει η εταιρεία ώστε να καλύψει όλη τη χώρα μέχρι τις αρχές του 2016.
Στη Θεσσαλονίκη το 92% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το νέο 3G δίκτυο της WIND ενώ στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει μέχρι σήμερα το 88,7% με στόχο να ξεπεράσει το 95% το επόμενο διάστημα.
Η υπεροχή του νέου 3G δικτύου της WIND πιστοποιείται και από συγκριτικές μετρήσεις που πραγματοποίησε ανεξάρτητη εταιρεία σε 87 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι επιδόσεις του νέου δικτύου της WIND υπερτερούν των άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με μέση ταχύτητα download τα 14,8Mbps.
Το έργο εκσυγχρονισμού του Ραδιοδικτύου της εταιρείας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα αυτήν την περίοδο καθώς θα απορροφήσει σημαντικό μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων της WIND Ελλάς για τα επόμενα 3 χρόνια, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 300€ εκατ.
Εδώ να μείνουμε λίγο στις μετρήσεις που έκανε ανεξάρτητη εταιρεία σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.
Φυσικά τέτοιες έρευνες δεν μπορούν να έχουν 100% αξιοπιστία (είναι όπως οι δημοσκοπήσεις) αλλά δείχνουν κάτι.
Ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία που μας έδωσαν:
metriseis-internet-etaireie
Επίσης μας έκαναν μια επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου δικτύου.
metriseis-internet-2
Είναι όντως εντυπωσιακό να κατεβάζεις με τέτοια ταχύτητα. Φυσικά δεν έχει εγκατασταθεί σε όλη την Αθήνα ακόμα, μέχρι το 2015 έχουμε καιρό αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι επενδύουν.
Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε ότι πιάνουμε ταχύτητες μέχρι 42Mbps.
Φυσικά είναι “εργαστηριακές” οι συνθήκες και φυσικά η ταχύτητα επιρρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες (από ένα αυτοκίνητο που πέρασε και έκοψε την επαφή με την κεραία, μέχρι ο μόγλης που κατεβάζει ταινία στο κινητό του απέναντι).
Σε ένα άλλο βίντεο βλέπουμε πως κατεβαίνουν μεγάλα αρχεία από το νέο 3G δίκτυο.
Στο τελευταίο βλέπουμε HD video στο YouTube. Αυτό νομίζω είναι και το πιο εντυπωσιακό, το πως φορτώνει η μπάρα.
Θα φτιάξουν δίκτυο με Wi-Fi hotspots;
Ένα άλλο πράγμα για το οποίο ρωτήσαμε είναι γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Wi-Fi hotspots από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επί πληρωμή.
Στη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, όπου σταθείς κι ανοίξεις το Wi-Fi του κινητού σου, πιάνεις δίκτυο από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πληρώνεις και μπαίνεις.
Προτείναμε στην Wind να φτιάξει ένα δίκτυο με Wi-Fi σε όλη την Αθήνα και να το προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές της.
Δεν ξέρω πόσο ο ενθουσιασμός είναι αληθινός κι αν θα το κάνει η Wind ή κάποιος άλλος, ξέρω όμως ότι δεν είναι παρθένα η ιδέα, το κάνουν ήδη σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κι εμείς τέτοιες υπηρεσίες θέλουμε. Κι ελπίζουμε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τις επενδύσεις που θα κάνουν να μας τις παρέχουν. Η Wind πάντως είναι σε καλό δρόμο
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment