Νικητές και χαμένοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων

Οκτακόσιες χιλιάδες λιγότερα κινητά τηλέφωνα -συνολικά, smartphone και feature phone- διατέθηκαν στην αγορά της δυτικής Ευρώπης το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τις μετρήσεις της IDC.
Εντούτοις, ο αριθμός των smartphone στο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 26% στα 27,4 εκατομμύρια από 21,8 εκατομμύρια smartphone το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Το 65% των κινητών τηλεφώνων που διατέθηκαν ήταν smartphone.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπρεπε να απαλλαγούν από τυχόν συσσωρευμένα αποθέματα συσκευών, καθώς στο τρίτο τρίμηνο αναμένονται ανακοινώσεις νέων μοντέλων από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές. Από τον Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, το μόνο νέο smartphone που παρουσιάστηκε ήταν το Samsung Galaxy S III, γεγονός που συνέβαλε στην κυριαρχία της Samsung στην αγορά της δυτικής Ευρώπης, σχολιάζει σχετικά ο Φρανσίσκο Τζερόνιμο, υπεύθυνος για την έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην IDC. Εξάλλου, συνεχίζει ο αναλυτής της IDC, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν αναμενόμενο ότι η αγορά θα πλημμυρίσει από συσκευές και μάλιστα με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Κάποια από αυτά ήταν γνωστό ότι θα έχουν σημαντικά νέα χαρακτηριστικά, και ότι δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από προηγούμενες εκδόσεις.
To Samsung Galaxy S III κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, τον Ιούνιο
Πράγματι, προσθέτουμε εμείς, αναμένεται να δούμε στα ράφια τις φρέσκιες προτάσεις με smartphone που είτε έχουν, είτε μπορούν να αποκτήσουν και να αξιοποιήσουν Android 4.1 Jelly Bean, με προτάσεις από την Samsung (Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S III, Motorola RAZR, HTC Desire X και άλλα), την Motorola, την Sony, την HTC και άλλους.
Τα νέα Lumia 920 και Lumia 820 με Windows Phone 8 ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Nokia, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τιμές και ημερομηνίες διάθεσης. Είναι ωστόσο γνωστό ότι τα παλαιότερα Lumia (610, 710, 800 και 900) δεν θα αναβαθμίζονται στην έκδοση Windows Phone 8.
Τέλος, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει στις 12 Σεπτεμβρίου το iPhone Νέας Γενιάς (ή iPhone 5).
H IDC κατέγραψε επίσης θεαματική άνοδο των smartphone με Windows Phone 7 (874% από χρονιά σε χρονιά). Όμως, είναι οι συσκευές με Android που συνεχίζουν να κατακλύζουν την αγορά (με μερίδιο 65% στο σύνολο, στην περιοχή), με την βοήθεια της Samsung. Το μερίδιο του Android OS αυξήθηκε από χρονιά σε χρονιά κατά 71%.
Τα νούμερα κατασκευαστή-κατασκευαστή
Σύμφωνα με την IDC, η Samsung αύξησε όσο ποτέ το μερίδιό της στην αγορά κινητών τηλεφώνων το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στην περιοχή της δυτικής Ευρώπης. Κατείχε το 41% της αγοράς, γεγονός που αποδίδεται στις πολύ καλές επιδόσεις της στα smartphone. Αντίθετα, στα λεγόμενα feature phone το μερίδιό της ξεπεράστηκε από αυτό της Nokia. H επιτυχία της εταιρείας σε ποσότητα και αξία συσκευών αποδίδεται στην σειρά Samsung Galaxy και ιδιαίτερα στο Samsung Galaxy S III.
Για την Nokia, η IDC διαπιστώνει ότι διατήρησε το μερίδιό της -παρά την μείωση κατά 10% στα τηλέφωνα που διένειμε, η πτώση στο μερίδιο αγοράς είχε μειωμένο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. Τα απλά κινητά τηλέφωνα που δέχονται δύο SIM και τα κινητά της σειράς Asha της χάρισαν την πρωτοκαθεδρία στην αγορά feature phone. To δεύτερο τρίμηνο του 2012 για πρώτη φορά τα Lumia με Windows Phone 7 ήταν περισσότερα από τα Nokia Symbian.
Οι επιδόσεις της Apple επηρεάστηκαν από τις φήμες για την διάθεση του νέου iPhone 5, καθώς οι ενδιαφερόμενοι, εκτιμά η IDC, αναβάλλουν την αγορά μέχρι να επιβεβαιωθεί η διάθεση του επόμενου iPhone.
H Sony (πρώην Sony Ericsson) βελτίωσε τους αριθμούς της και ξεπέρασε την RIM (Blackberry). Τα Sony Xperia S και Sony Xperia U πήγε πολύ καλά, υποστηριζόμενα από καμπάνιες προώθησης ανά την Ευρώπη.
H RIM φαίνεται να αγκομαχεί με τη διάθεση συσκευών να εμφανίζεται μειωμένη κατά 37% από χρονιά σε χρονιά (1,9 εκατομμύρια συσκευές), στο χαμηλότερο σημείο της από το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Το μερίδιό της επίσης μειώθηκε στο 4,5% από 7% την ίδια περίοδο το 2011. Η παροχή σημαντικών εκπτώσεων συνέβαλαν ώστε η εταιρεία να μην καταγράψει ακόμα χειρότερες επιδόσεις καθώς μεταβαίνει στην έκδοση 10 της πλατφόρμας της. Η εταιρεία συνεχίζει να χάνει μερίδιο και από την αγορά των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την IDC, το οποίο μειώθηκε στο μισό.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment