Τα camera killers είναι τα έξυπνα κινητά!

Οι αυξημένες δυνατότητες που παρέχουν οι κάμερες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, έχουν ως συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι πωλήσεις των κοινών και φθηνότερων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βίντεο, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα.
Από την άλλη όμως, αντιστέκονται οι πωλήσεις των μεγαλύτερων, πιο ποιοτικών και πιο ακριβών φωτογραφικών μηχανών, που διαθέτουν έξτρα φακούς, όπως οι SLR.
Τα στοιχεία της εταιρίας NPD, σύμφωνα με το BBC, που αφορούν την αμερικανική αγορά, αλλά θεωρούνται ενδεικτικά μιας γενικότερης τάσης των καταναλωτών διεθνώς, δείχνουν ότι τους πρώτους μήνες του 2011 πουλήθηκαν 17% λιγότερες παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ενώ για τα βίντεο «τσέπης» η πτώση ήταν 13%.
Η έρευνα έδειξε ότι τόσο οι ενήλικες, όσο και οι έφηβοι, σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του «έξυπνου» κινητού τους (smartphone) αντί για μια συμβατική φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, ιδίως όταν θέλουν να «τραβήξουν» διάφορα αυθόρμητα στιγμιότυπα. Στις διακοπές, όμως, τα παραδοσιακά μέσα φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης προτιμώνται ακόμα σε σχέση με τα κινητά.
Σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο των φωτογραφιών που τραβιούνται από «κανονικές» μηχανές, μειώθηκε το 2011 στο 44% των συνολικών φωτογραφιών που τράβηξε ο μέσος χρήστης (από 52% το 2010), ενώ το ποσοστό των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν μέσω κινητού, αυξήθηκε από 17% σε 27% μέσα σε ένα έτος.
Πάντως, οι πιο ακριβές εξειδικευμένες φωτογραφικές μηχανές με αποσπώμενο φακό (στις οποίες εντάσσονται και οι SLR) δεν έχουν, ακόμα τουλάχιστον, επηρεαστεί από την «εισβολή» των εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να αυξηθούν κατά 12% μεταξύ του 2010 και του 2011.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment