Nokia: Carla και Donna οι νέες εκδόσεις Symbian

«Στιγμές» από το επερχόμενο μέλλον του λειτουργικού συστήματος Symbian, έδωσε στην δημοσιότητα η Nokia στις αρχές της εβδομάδας, κατά την διάρκεια ενός developer event που έλαβε χώρα στο Μεξικό. Με ονοματοδοσία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί η Google, η οποία ονομάζει τις εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος Android χρησιμοποιώντας ονόματα από επιδόρπια κατ’αλφαβητική σειρά, η Nokia κάνει χρήση γυναικείων ονομάτων. Έτσι, μετά το Symbian^3, ακολούθησαν οι εκδόσεις με διακριτικούς τίτλους «Symbian Anna», «Symbian Belle» ενώ πλέον γνωρίζουμε στοιχεία για τις επερχόμενες εκδόσεις υπό τις κωδικές ονομασίες «Carla» και «Donna».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, η έκδοση «Carla:
θα ενσωματώνει την νέα έκδοση, με διακριτικό αριθμό 8, του Nokia Browser,
θα προσφέρει υποστήριξη για Dolby Surround Sound,
περισσότερες NFC δυνατότητες
και βελτιωμένη «μηχανή» για διαχείριση widgets.

Την ίδια στιγμή, η έκδοση Donna θα προσφέρει υποστήριξη για διπύρηνους επεξεργαστές.
Η έκδοση «Carla» αναμένεται να εφοδιάσει, σύμφωνα με φήμες, τον αντικαταστάτη του N8 στα τέλη του 2012 [ή αρχές του 2013] ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία διάθεσης της έκδοσης Donna [εαν αυτή κυκλοφορήσει ποτέ].
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, την ειδησεογραφία που προέκυψε μετά το event καθώς και έρευνα της Gartner που καταδεικνύει πτώση της τάξεως του 19.4% επι του συνόλου της αγοράς για το λειτουργικό σύστημα Symbian, εντύπωση προκαλεί η όλη «ζωή» του Symbian. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το μερίδιο του Symbian άγγιζε το 36,3%, με την Nokia να δείχνει σχετική «αδιαφορία» στην εξέλιξη του λειτουργικού της συστήματος. Σήμερα, με το μερίδιο του Symbian να αναλογεί μόλις στο 16,9% της αγοράς, είδαμε μέσα σε ένα έτος τις εκδόσεις Symbian^3, Symbian Anna, Symbian Belle, και πλέον τις Carla & Donna. Παρόμοια στρατηγική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της πλατφόρμας MeeGo, η οποία θυσιάζεται πλέον στο βωμό του Windows Phone.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment