SonyEriccsson Xperia Mini για ουάου...

Πάνε δυο χρόνια τώρα που η Sony Ericsson είδε το μέλλον στα smartphones. Μιλάμε, οι ιθύνοντες της, ήταν πολύ μπροστά. Ήταν ο Κολόμβος. Και όμως όταν πρωτοείδα το Xperia X10 mini, το μικρότερο Android τηλέφωνο στον πλανήτη, δεν μου «είπε τίποτα». Η μικρή οθόνη δοκίμαζε την υπομονή και η αυτονομία τα νεύρα μου. Έβλεπα κοντόφθαλμα, γιατί το X10 mini ακόμη και σήμερα έχει ένα μερίδιο της τάξης του 16 τις εκατό (το πρώτο τρίμηνο του 2011), το μεγαλύτερο στην smart κατηγορία.
Όταν έχεις ανακαλύψει λοιπόν την χρυσοτόκο όρνιθα πρέπει να την συντηρείς. Να την κρατάς ζωντανή. Να τις κάνεις ένα botox, να τις αλλάξεις βαλβίδα (λέμε τώρα), να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να την ανανεώσεις. Έτσι και με το mini. Επαναβαπτίστηκε, το «Χ10» πήγε περίπατο (για χάρη του «Arc»), αλλά το «Xperia» παραμένει. Με τη διαφορά πως οι αλλαγές εδώ δεν είναι επιδερμικές. Είναι ουσίας. Η οθόνη μεγάλωσε φτάνοντας στις 3 ίντσες (μαζί της ανέβηκε level και η ανάλυση), το ποσό μνήμης RAM διπλασιάστηκε και ο επεξεργαστής κέρδισε 400MHz μετρώντας ένα ολόκληρο γίγα. Ακόμη και το ευαίσθητο κομμάτι της αυτονομίας βελτιώθηκε, με τη μπαταρία να αριθμεί πλέον 1.200 mAh. Που σημαίνει ότι πρακτικά το mini βγάζει εύκολα μιάμιση ημέρα χρήσης, όταν το προηγούμενο συμπλήρωνε 16 ώρες με χίλια ζόρια. Και όλα αυτά με την τιμή να διατηρείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Γιατί αν υπάρχει μια αγωνία αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία των κινητών, είναι το πώς θα μειώσεις το κόστος. Όχι γιατί ξαφνικά τα λογιστήρια απέκτησαν κοινωνική συνείδηση, αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς.
Το ακριβές πάντως νούμερο σε ευρώ θα στο αποκαλύψω αργότερα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχεις την συνολική εικόνα προτού βγάλεις συμπεράσματα. Λοιπόν, που είχα μείνει; Θυμήθηκα! Στο ότι η Sony Ericsson στρίμωξε στο mini μια από τις καλύτερες LCD οθόνες ανεξαρτήτως κατηγορίας. Τo pixel density μετράει μόλις 192 μονάδες αλλά δεν υπάρχει πιξέλιασμα, το digitizer κάνει δουλειά καλύτερη και απ’ το Arc, τα χρώματα είναι αναφοράς. Ανεξάρτητα απ’ το αν έχεις κάνει check στο κουτάκι “Bravia Engine”. Συμπέρασμα: το πάνελ δεν παίζεται.
Πρέπει να γνωρίζεις επίσης ότι η συσκευή σκοράρει ψηλά στον τομέα του ήχου. Το ζεύγος ακουστικό-μικρόφωνο παίρνουν εύκολα ένα 9 στα 10, όσο δηλαδή και η πλειοψηφία των συσκευών made by Sony Ericsson. Από εκεί και πέρα το ηχείο σε κάνει άθελα του καχύποπτο. Είναι τόσο δυνατό και ποιοτικό που δίνει την αίσθηση ότι οι νότες δε βγαίνουν από το mini. Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν κάνει οι άνθρωποι της Sony Ericsson, τους βγάζω όμως το καπέλο γιατί στρίμωξαν τη φιλαρμονική σε ένα κινητό-μινιατούρα.
Το μόνο που έχει μείνει ίδιο, τεχνικά μιλώντας, είναι η κάμερα. Που έχει κολλήσει στα 5MP αλλά πλέον γράφει και 720p βίντεο. Δεν είναι ότι θα αντικαταστήσει την ψηφιακή σου, από την άλλη όμως έχει μια σπάνια ποιότητα που συναντάς σε ακριβότερα τηλέφωνα. Η φωτογραφία είναι βελτιωμένη επίσης, κερδίζοντας με άνεση ένα 7 στα 10.
Τι άλλο; Ά, το λειτουργικό είναι Android έκδοσης 2,3, που χάρη στις αισθητικές (κατά βάση) επεμβάσεις της Sony Ericsson, στα δικά μου μάτια, δείχνει πιο ελκυστικό. Επίσης, αν προέρχεσαι από το mini του παρελθόντος, θα παρατηρήσεις ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως στην αρχική οθόνη. Πλέον μπορείς να προσθέσεις περισσότερα από ένα widget (σταθερές παραμένουν μόνοι οι δυο συντομεύσεις που βρίσκονται στο κάτω μέρος), ενώ τα animations φτιάχνουν τη διάθεση σε ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα interface που έχω συναντήσει τελευταία. Τα υπόλοιπα περί λειτουργικού είναι λεπτομέρειες. To ακριβώς αντίθετο δηλαδή με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το hardware. Ναι, έχει 512MB μνήμης και ο επεξεργαστής είναι μονοπύρηνος, το mini όμως ίπταται. Δεν είναι ότι το Quadrant αποτελεί εγγύηση, αλλά τα δυο παρά κάτι χιλιάρικα που γράφει η συσκευή σε αυτό το app, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της. Τύφλα να έχουν τα Optimus 2X, Galaxy S II και Sensation.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment