ΝΟΚΙΑ Ε6 και με οθόνη αφής επιτέλους...

Πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής;» Είναι η κλασσική ερώτηση που έρχεται στα χείλη των απανταχού gadgetάκηδων. Η Nokia με το Ε6 ισχυρίζεται πως παίζει καλή μπάλα σε δυο, εκ πρώτης όψεως, διαφορετικά γήπεδα. Ή με άλλα λόγια ότι η νέα της πρόταση είναι το απόλυτο «δυο σε ένα».
Δεν ξέρω τι λένε οι Φινλανδοί να σας πω όμως πως το σκέφτομαι προσωπικά. Μπορεί να μην έχω μνήμη ελέφαντα, αλλά νομίζω πως για πρώτη φορά ύστερα από καιρό, ένας κατασκευαστής δεν διαφημίζει τη λέξη «γρήγορο» για ένα νέο του μοντέλο και μάλιστα σε όλες της τις παραλλαγές (βλ. «γρήγορος» επεξεργαστής, «γρήγορη πρόσβαση στο internet», «γρήγορη μπούρδα» και πάει λέγοντας). Για το Ε6 λοιπόν ο πιο χιλιοπαιγμένος και πλέον ανευφάνταστος, όρος λάμπει δια της απουσίας του και αναρωτιέμαι γιατί.
Μια πρώτη εξήγηση είναι η αυτονόητη: αυτό το Nokia ΔΕΝ είναι γρήγορο. Είναι υπάκουο, εύχρηστο, ολοκληρωμένο και με κατασκευή που φωνάζει από μακριά ποιότητα – ειδικά αν το πάρετε σε μαύρο χρώμα. Και από θέμα χαρακτήρα παραπέμπει σε αυτό ακριβώς που είναι – σε επαγγελματική πρόταση που δεν πάσχει από κρίση ταυτότητας. Δεν είναι γρήγορο, επίσης, γιατί ο επεξεργαστής του σταματάει στα 680MHz, έχοντας να διαχειριστεί ένα ξεπερασμένο αρχιτεκτονικά περιβάλλον (άρα και ενεργοβόρο), και μια οθόνη αφής με ανάλυση 640×480 pixels. Δεν είναι ότι σέρνεται, ούτε ότι θα προκαλέσει εφίδρωση στον κάτοχο, αφού η λειτουργία του είναι ομοιογενής και κυρίως σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι στο 99% των περιπτώσεων, το Ε6 συμπεριφέρεται σαν πιστό σκυλί, χωρίς καθόλου bugs, που κάνει τον μπαϊλντισμένο από τα κολλήματα symbianάκια να χαμογελάει.
Ψάχνοντας το PDF με τα τεχνικά παρατηρώ ακόμη τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με το τελευταίο των QWERTY Μοϊκανών, Ε72. Οι άνθρωποι της Nokia έκαναν επιτέλους το μεγάλο βήμα: προίκισαν το Ε6 με αφή. Εκτός αυτού του χάρισαν έναν γραφικό συνεπεξεργαστή (ίδιο με των Ε7 και N8), αύξησαν το πόσο της μνήμης ROM (πλέον στο 1GB), και η κάμερα σκαρφάλωσε στα 8MP, έχοντας πλέον δύο LED φλας, γιατί ένα ίσον κανένα. Παρεμπιπτόντως οι φωτογραφίες που αποτυπώνει ο φακός, βαθμολογούνται εύκολα με ένα 7 στα 10, ενώ είναι κλάσης ανώτερες από το μοντέλο που αντικαθιστά. Στα πρακτικά να καταγραφεί και η λήψη βίντεο σε ανάλυση 720p, σταθερά στα 25 καρέ το δευτερόλεπτο.
Για κάποιο λόγο το Ε6 έχει την ίδια 1.500άρα μπαταρία που έχω βαρεθεί να αναρωτιέμαι που άλλου την έχω δεί. Αυτό που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα και έτσι η αυτονομία είναι επική. Τέσσερις ημέρες συνεχούς χρήσης είναι η ελάχιστη διάρκεια για τον χαζεμένο από τα email επαγγελματία και καμιά δεκαριά συνολικά για τους βετεράνους χρήστες Symbian. Πιο απλά; Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις smartphone με καλύτερη αυτονομία από το Ε6.
Μάλιστα. Αυτή είναι μια λέξη με σημασία στο φιλανδικό κινητό. Γιατί τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν συσκευές που να κάνουν check σε πολλά κουτάκια ταυτόχρονα. Ορισμένες έχουν καλή οθόνη, αλλά υστερούν σε μπαταρία. Κάποιες άλλες φημίζονται για την καλή τους ποιότητα, χωλαίνουν όμως στο σήμα. Πράγματα για τα οποία δεν ιδρώνει με τίποτα το αυτί του Ε6.
Καταρχήν έχει φανταστική ποιότητα. Ένα κομμάτι είναι, έστω και αν ο σκελετός του είναι από πλαστικό. Να ένας λόγος που έχει εξαιρετική λήψη. Επίσης αν περιμένεις με τον καιρό να δείς τα μέρη του να χαλαρώνουν, όπως στο Ε72 για παράδειγμα, είσαι οικτρά γελασμένος. Κι εγώ ήμουν. Μέχρι που έπιασα τον εαυτό μου να το μαζεύει από το τσιμέντο, χωρίς απώλειες ή ένα καπάκι που παίρνει δρόμο σε κάθε ευκαιρία.
Το χρησιμοποιώ εδώ και κάτι ημέρες το Ε6 και συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι το καλύτερο Nokia. Ever. Το λειτουργικό του μπορεί να υστερεί σε σχέση με την Android λαίλαπα ή το niche iOS, αλλά είναι σημαντικά βελτιωμένο. Οι αλλαγές ξεκινάνε από τα εικονίδια και καταλήγουν κάπου στον πλοηγό. Είναι πολλές, μικρές, κάποιες ορατές και σίγουρα όλες εμφανείς σε εκείνον που έρχεται από το Symbian στρατόπεδο. Οι υπόλοιποι απλά θα αισθανθούν ότι αυτό είναι το πρώτο Nokia με οθόνη αφής που δεν προβληματίζει με τη χρήση του.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment