Τα πάντα για τα Windows Phone 7 Series

Μέχρι πριν ένα περίπου χρόνο ήμουν και εγώ ένας θερμός υποστηριχτής του λειτουργικού της Microsoft, πριν όμως πάρω το iPod Touch και αλλάξω μυαλά και ιδέες. Παρ’ όλο όμως που πήρα iPod, προϊόν της Apple, δεν έγινα το υποχείριο της εταιρίας, όπως συμβαίνει με άλλους, έτσι κράτησα μια ουδέτερη στάση τόσο προς την Apple όσο και προς την Microsoft περιμένοντας την ανακοίνωση των Windows Phone 7 Series. Η αναμονή είχε τελειώσει ένα μήνα πριν, κατά την διάρκεια του Mobile World Congress, όταν ανακοινώθηκε το νέο λειτουργικό σύστημα και προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Σήμερα, με το MIX10 να τελειώνει οριστικά για αυτή τη χρόνια, έχουμε μάθει πολλά για το λειτουργικό της Microsoft και είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε για τα καλά του αλλά και για τα κακά του.
Αρχικά, τα Windows Phone 7 Series, δεν είναι τόσο ελαφριά όσο προηγούμενες εκδόσεις με αποτέλεσμα να χρειάζονται δυνατό hardware που σημαίνει και υψηλή τιμή. Ο επεξεργαστής (λέει η Microsoft), πρέπει να είναι χρονισμένος τουλάχιστον σε 1GHz και να έρχεται με 256MB RAM αλλά και 8GB μνήμη onboard (σάμπως και θα μπορούμε να προσθέσουμε) καθώς η GPU πρέπει να έχει DirectX 9 support αφού τα παιχνίδια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν θα είναι άκρως συναρπαστικά και απαιτητικά. Ακόμα όμως και αυτά να υπάρχουν, η Microsoft θέλει επιπλέον η κάμερα να έχει ανάλυση 5 Megapixel με LED Flash, GPS (με υποβοηθούμενο GPS), WiFi και όλα τα άλλα απαραίτητα όπως αισθητήρες (compass, accelerometer, ambient light και proximity). Για όσους επιπλέον απορούν τι γίνεται με τις DivX ταινίες, τα Windows Phone 7 Series θα υποστηρίζουν DivX 4/5/6 αλλά και H.264, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε θέαση σε WVGA (480*800) και HVGA (320*480) οθόνες.
Νομίζω είπαμε αρκετά για τα requirements, τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε για αρνητικά της υπόθεσης καθώς τα θετικά όπως το Marketplace και τις 3D δυνατότητες στα παιχνίδια τα γνωρίζουμε ήδη. Πρώτα πρώτα, κανένα κινητό που υπάρχει σήμερα στην αγορά (όπως ξαναείπαμε και το HD2) δεν θα πάρει upgrade αφού κανένα δεν διαθέτει όσα ζητάει η Μicrosoft για ένα καλύτερο αύριο στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό ωστόσο είναι το πιο ασήμαντο αφού η Microsoft επέλεξε να ανεξαρτητοποιηθεί από το Multitasking και να ειδοποιεί τους χρήστες της για ότι νέο μέσα από Push Notifications (βλ. iPhone). Εκτός αυτών, μας κόβει επιπλέον την δυνατότητα για Cut/Copy και Paste (ίσως στο μέλλον να προστεθεί λένε), μας περιορίζουν στην μνήμη που θα βάζουν οι κατασκευαστές αφού δεν θα δέχονται κάρτες μνήμης και τέλος δεν θα μπορούμε (προς το παρών) να κάνουμε install μια εφαρμογή που δεν υπάρχει στο Marketplace. Αν συνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν είναι περιορισμοί αυτοί σκεφτείτε ότι δεν θα έχετε File Explorer στην συσκευή (τα αρχεία θα είναι κρυμμένα σαν στο iPhone) ενώ όταν την συνδέετε με τον υπολογιστή δεν θα έχετε επιλογή για USB Mass Storage.
Η Microsoft έκανε καλή αρχή, τα χάλασε λίγο στο MIX10 με τους αστείους περιορισμούς ωστόσο τίποτα δεν την σταματάει μέχρι να κυκλοφορήσουν οι πρώτες συσκευές κατά το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν και με την έναρξη του MIX10 είχα ενθουσιαστεί από τις δυνατότητες του λειτουργικού που αναδείχθηκαν, πλέον είμαι σχεδόν σίγουρος ότι για τώρα δεν θα προτιμήσω μια Windows Phone 7 Series συσκευή έστω και αν αυτή έχει όλα τα καλά πάνω της. Είναι γρήγορα για να κρίνουμε ακόμα όσο η αγορά είναι ακόμα ανώριμη και δέχεται διάφορες προτάσεις.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment