Δυσοίωνη διετία για την κινητή τηλεφωνία

ΔΥΣΟΙΩΝΟ αναμένεται το μέλλον του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), αφού καλπάζει η αυξημένη φορολογία που καθιέρωσε η Κυβέρνηση και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής σε συνδυασμό με την κρίση, εικάζεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο το 2009 όσο και το 2010. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο διάλογος της ΕΕΚΤ με την κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το πρόβλημα εστιάζεται στις αδειοδοτήσεις και στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνικών για εγκατάσταση κεραιών. Από την πλευρά της Πολιτεία υπάρχουν ζητήματα όπως 1ον η έκδηλη ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση 2ον το 2012 θα πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες κινητής και άρα να περιμένουμε εξελίξεις 3ον η συμμετοχή της κινητής στο ΑΕΠ είναι σημαντική 4ον η αποδοχή των προτάσεων από τις εταιρείες κινητής θα δημιουργήσει τα επόμενα δύο χρόνια 14.000 θέσεις εργασίας 5ον θα δαπανηθούν στην αγορά την επόμενη τριετία 600 εκατομμύρια από τις επενδύσεις.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΕΚΤ έχει ως εξής:
Οι θέσεις και προτάσεις του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας για την επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει και αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξή του παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας με αφορμή την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης «Η Κοινωνικο-οικονομική αποτίμηση του κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα».
H Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), επεσήμανε την ανάγκη για την ανάδειξη και αναγνώριση των κινητών επικοινωνιών ως στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και συνδέονται με την αδειοδότηση σταθμών βάσης και την φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Στη συνάντηση, ως μείζον ζήτημα του κλάδου αναδείχθηκε, για άλλη μία φορά η αδειοδότηση των σταθμών βάσης (κεραιών) κινητής τηλεφωνίας. Όπως αναφέρθηκε, ο Ν.3431/2006 περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που ψηφίστηκε το 2006 δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την δημόσια διοίκηση. Η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των σταθμών βάσης μέχρι σήμερα είναι αναποτελεσματική, ενώ παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί ένα ελάχιστο ποσοστό από τους χιλιάδες φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν υποβάλει οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται ότι οι πάροχοι:
-Έχουν ήδη επωμιστεί το κόστος επαναδειοδότησης των υφιστάμενων σταθμών βάσης ύψους 35 εκατ.
-Έχουν προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω των προβλημάτων της αδειοδότησης.

Για την επίλυση του ζητήματος της αδειοδότησης η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολής στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) καταγγέλλοντας παραβάσεις καθήκοντος από τις Περιφέρειες που εγκρίνουν τις άδειες για τους σταθμούς βάσης.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment