Το 4G δίνει το παρών στην Ευρώπη!

Δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε καλά-καλά τα δίκτυα τρίτης γενιάς (3G) και αρχίζει η υλοποίηση της επόμενης γενιάς (4G) στην κινητή τηλεφωνία, αρχής γενομένης από –πού αλλού;- τη Σκανδιναβία, όπου οι πρώτοι χρήστες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν από τις αρχές του 2010 τα πρώτα δίκτυα 4G με ταχύτητες περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές του 3G.
Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας TeliaSonera ήδη ολοκλήρωσε δύο πιλοτικά δίκτυα 4G στις πρωτεύουσες της Νορβηγίας (Όσλο) και της Σουηδίας (Στοκχόλμη) και οι πρώτοι πελάτες της θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με το BBC. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δίκτυα μπορεί να υπάρχουν πια, όμως δεν υπάρχουν ακόμα συσκευές κινητές τηλεφωνίας που να μπορούν να δουλέψουν σε δίκτυα τέταρτης γενιάς. Έτσι, αρχικά οι χρήστες 4G θα πρέπει να συνδέονται μέσω φορητού υπολογιστή.
Τα δίκτυα 4G βασίζονται στη νέα τεχνολογία Long Term Evolution (LTE) και μπορούν να «κατεβάσουν» δεδομένα με ταχύτητα 100 megabits ανά δευτερόλεπτο, περίπου δέκα φορές περισσότερα από τα πιο γρήγορα δίκτυα 3G. Η τεχνολογία LTE έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να «πατήσει» πάνω στα υφιστάμενα δίκτυα 3G, διευκολύνοντας τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να αναβαθμίσουν το σύστημά τους.
Η εταιρία TeliaSonera προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει την τιμολογιακή πολιτική της για τα δίκτυα τέταρτης γενιάς. Ο εξοπλισμός για τα δίκτυα 4G στην μεν Στοκχόλμη ανήκει στη σουηδική Ericsson, στο δε Όσλο στην κινεζική Huawei. Κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία LTE,, δεν αναμένονται στη διεθνή αγορά πριν τα μέσα του 2010.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment