Νέα εποχή με σκληρό mobile ανταγωνισμό

Μετά από το επιτυχημένο τέλος του σίριαλ για την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Wind η τηλεπικοινωνιακή αγορά αναθερμαίνεται με νέα πακέτα συμβολαίων από την Q, κοινές υπηρεσίες από Vodafone/Hol, έρευνες για την διεισδυτικότητα σε κινητή και internet, μειωμένα κέρδη εταιριών καθώς και πολλά μικρά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Καλή ανάγνωση.
•Όπως ήταν αναμενόμενο τα έσοδα του ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 6,5% και τα κέρδη κατά 13,4%. Τα νούμερα ωστόσο κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα χωρίς να προκαλούν έντονες ανησυχίες στα μέλη του διοικητικού συμβολαίου του ομίλου. Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΤΕ είναι κοντά στην ανακοίνωση νέων μέτρων μείωσης προσωπικού που θα τονώσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας.
•Η στρατηγική συνεργασία Vodafone και Hol ξεκίνησε με την ανακοίνωση για υπηρεσίες σταθερής-κινητής τηλεφωνία και internet. Ανάλογα με το πρόγραμμα επιλογής η έκπτωση μπορεί να φτάσει στα 20 ευρώ/μήνα για πάντα. Το περασμένο Αύγουστο οι δύο εταιρίες υπέγραψαν συνεργασία που αποτυπώθηκε με την συμμετοχή της Vodafone στην Hol με ποσοστό που άγγιζε το 18,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου.
•Όπως είχαμε αναφέρει και όπως διαφαίνεται άλλωστε, η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας εστιάζεται στα προγράμματα συμβολαίου. Η Q λανσάρει υπηρεσίες συμβολαίων ξεφεύγοντας από την καρτοκινητή. Η Vodafone προσφέρει αποκλειστικά το HTC Touch HD2 ενώ η Cosmote το Samsung Omnia II. Προτείνουμε λίγο υπομονή για τους ενδιαφερόμενους μιας και οι γιορτές πλησιάζουν.
•Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2009, το ποσοστό διείσδυσης για τις ευρυζωνικές συνδέσεις έφτασε 15,63% κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•Για το τρίτο τρίμηνο του έτους οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 260.000 με το ποσοστό της ονομαστικής διείσδυσης να αγγίζει το 185%. Σημαντικός παράγοντας ότι στα νούμερα που αναφέρουν οι εταιρίες συμπεριλαμβάνονται και νούμερα που είναι ανενεργά. Το τοπίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο με την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών.
•H εταιρία κινητής τηλεφωνάς Orascom δήλωσε σχεδόν διπλασιασμό των καθαρών κερδών για το τρίτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας τα 180 εκατ. ευρώ. Η συνδρομητική βάση της εταιρίας αγγίζει τα 90 εκατ. συνδρομητές(αύξηση 12%). Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Orascom είναι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις. Η εμπειρία του στην αγορά κινητής είναι δεδομένη.
•H Vodafone δεν θα μπορούσε να απέχει από τις προβλέψεις για μείωση κερδών. H Vodafone Ελλάδος σημείωσε μείωση εσόδων κατά 6,4% και μειωμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 25% στο α’ εξάμηνο του 2009.
•H Nokia ανακοίνωσε την διάθεση μιας νέα συσκευής το Nokia 5330 Mobile TV Edition, που συνδυάζει mobile broadcast TV(DVB-H), social networking, μουσική και παιχνίδια σε μια συσκευή 3G. Περισσότερα εδώ.
•H Cosmote διαθέτει στο κοινό οδηγό-εγχειρίδιο για το πως λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία. Σε ηλεκτρονική μορφή εδώ. Όταν οι θεσμοί και το κράτος αδυνατεί να ενημερώσει, τουλάχιστον ας το πράξουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στον διαδικτυακό τόπο της Vodafone.
•Από το Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009 οι broadband συνδέσεις στην ευρωπαϊκή κοινότητα αυξήθηκαν κατά 10,7% αγγίζοντας τις 120 εκατομμύρια. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 80% των συνδέσεων έχει ταχύτητα 2 Μpbs και ότι η διείσδυση mobile broadband αγγίζει τα 4,3% με αύξηση 56%.
•H Huawei ανακοίνωσε την λειτουργία δικτύου κινητών υπηρεσιών με τεχνολογία Time Division-Long Term Evolution/System Architecture Evolution (TD-LTE/SAE) για την κινεζική China Mobile. Το νέο δίκτυο θα υποστηρίζει ταχύτητες downlink(download) που αγγίζουν τα 29Mb/s(!).
•Για το τρίτο τρίμηνο του 2009 οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν κατά 0,1%(308,9 εκατ. συσκευές). Τα smarphones σημείωσαν αύξηση 19% αγγίζοντας τα 41,07 εκατ. κομμάτια.
•Top 10 κινητών για τον μήνα Οκτώβριο. Στις πρώτες θέσεις Apple iPhone 3G, Nokia 5800 XpressMusic και HTC Touch HD. Η Nokia κυριαρχεί στην λίστα με την Sony-Ericsson να απουσιάζει.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment