Κινητό τηλέφωνο διαγνώσκει τον βήχα

Ομάδα αμερικανών και αυστραλών επιστημόνων ανέπτυξε μια επαναστατική τεχνολογία, η οποία ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να κάνει διάγνωση της γρίπης, καταγράφοντας την ένταση του βήχα στο μικρόφωνο της συσκευής.
Πρόκειται για ένα λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο μπορεί να αναλύσει τον ήχο του βήχα και αμέσως να ξεχωρίσει (δεν έχουν ανακοινώσει με πόση ακρίβεια) εάν ο βήχας οφείλεται σε γρίπη, αν είναι τσιγαρόβηχας, απλό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα κ.λπ.
Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το σύστημα διάγνωσης είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να διαπιστώνει αν ο βήχας προέρχεται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Τώρα η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας μιας έκδοσης του λογισμικού η οποία θα μπορεί να ενσωματωθεί και να λειτουργήσει και σε κινητά τηλέφωνα.
Ο ασθενής θα βήχει στο... κινητό του τηλέφωνο και αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα τον ενημερώνει από τι πάσχει.
Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τις εφαρμογές του νέου λογισμικού και η δρ Ζακλίν Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία ειδικεύεται στη μέτρηση του βήχα, δήλωσε εξηγεί πως «εάν μπορούν να βρουν ορισμένες παραμέτρους ώστε να χρησιμοποιούν το βήχα για να κάνουν διάγνωση της νόσου αυτό θα ήταν εξαιρετικό». Τη συγκεκριμένη προσπάθεια χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό ίδρυμα του μεγιστάνα της πληροφορικής και συνιδρυτή της Μicrosoft.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment