Εξοικονομήστε ενέργεια στο κινητό σας

Η διάρκεια της μπαταρίας ενός κινητού είναι μεγάλη υπόθεση και η εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη. Σήμερα με τις νεότερες οθόνες τεχνολογίας TFT που ενσωματώνουν τα περισσότερα κινητά της αγοράς, η ευκρίνεια και η καθαρότητα απεικόνισης είναι πλούσια για την άνετη διαχείριση της συσκευής, ακόμα και στο φως του ήλιου. Οπότε άνετε μπορείτε να ελαττώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης στο 60-70% (αντί του 100%) αυξάνοντας σημαντικά την αυτονομία του κινητού σας, χωρίς να χάνετε, φυσικά, σε ευχρηστία και λειτουργικότητα. Συνήθως κάτι λιγότερο απο την μέση είναι αρκετό ιδίως για κινητά Nokia, HTC, SE.
Το κλείδωμα της οθόνης αφής ή των πλήκτρων ενός κινητού, εκτός από την προστασία της συσκευής από κατά λάθος ενεργοποίηση των λειτουργιών της, επιτρέπει και τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αφού όλα τα LED (οθόνης και πληκτρολογίου) απενεργοποιούνται.
Οπότε, φρόνιμο είναι να ρυθμίσετε το χρονικό περιθώριο μετά το οποίο θα κλειδώνεται το πληκτρολόγιο ή η οθόνη, στο ελάχιστο. Για παράδειγμα 10 ή 20 δευτερόλεπτα είναι μια πολύ καλή επιλογή για να δείτε κάποια ορατή βελτίωση στην αυτονομία της συσκευής.
Τα σημερινά κινητά αποτελούν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές της τελευταίας δεκαετίας, εξαιτίας της σημαντικής εξέλιξης της τεχνολογίας στην ενσωμάτωση ολοένα και πιο πρωτοποριακών λειτουργιών.
Η δυνατότητα Bluetooth, ο πομποδέκτης WLAN (IEEE802.11) που μπορεί να διαθέτει μια συσκευή, η υποστήριξη Push Email για άμεση ανάκτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εν κινήσει, ο δέκτης GPS κ.ά. είναι ελάχιστες μόνο από τις νέες δυνατότητες των κινητών μας, σε σχέση με το παρελθόν. Όταν δεν έχετε ανάγκη αυτές τις δυνατότητες, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια συσκέψεων, μαθημάτων ή άλλων υποχρεώσεων, καλό θα ήταν να τις απενεργοποιείτε μέσα από το μενού κάθε συσκευής ή εναλλακτικά με τη χρήση έξυπνων Task Managers που διαθέτουν όλα τα smartphones ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
Η επανενεργοποίησή τους μπορεί να γίνει άμεσα, όποτε χρειαστεί μέσα από την ίδια διαδικασία, αφού πρώτα όμως θα έχετε εξοικονομήσει σημαντικά ποσά ενέργειας και αρκετά λεπτά επιπλέον στην αυτονομία της συσκευής. Σημειώνουμε ότι κάθε high tech λειτουργία του κινητού μας είναι απολύτως απαραίτητη στην καθημερινότητά μας, ούτε και ότι οφείλουμε να την χρησιμοποιούμε διαρκώς.
Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους τους χρήστες που λατρεύουν τις multimedia δυνατότητες κάθε νέας συσκευής, αλλά δε βρίσκετε τόσο ελκυστική την τεχνολογία 3G και τις ταχύτητες HSDPA που αυτή προσφέρει, ούτε επικοινωνείτε μέσω (των ακόμα αρκετά ακριβών) βιντεοκλήσεων, τότε εκείνο το σηματάκι σύνδεσης σε δίκτυο "3G" που φαίνεται στην κορυφή της οθόνης του κινητού σας, μπορεί να… περιμένει!
Απενεργοποιήστε τη σύνδεση της συσκευής σας σε δίκτυα UMTS (ή αλλιώς 3G) και προτιμήστε την παλιά καλή τεχνολογία GSM! Το μενού επιλογής βρίσκεται συνήθως στις "Ρυθμίσεις Δικτύου" κάθε συσκευής και η απενεργοποίηση της σύνδεσης 3G θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία του κινητού, αφού για τη σύνδεση σε δίκτυα GSM απαιτείται λιγότερη ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνεται σημαντικά η φωνητική σας επικοινωνία.
Όλα τα multimedia χαρακτηριστικά κάθε συσκευής θεωρούνται –και είναι– αρκετά ενεργοβόρα. Επειδή δε μας προσφέρει τίποτα το να απενεργοποιήσουμε τις μελωδίες του κινητού, μια καλή εναλλακτική κίνηση θα ήταν η απενεργοποίηση των ήχων του πληκτρολογίου. Επειδή τα πλήκτρα του κινητού χρησιμοποιούνται πιο συχνά από κάθε άλλο τμήμα της συσκευής, καταναλώνονται σημαντικά ποσά ενέργειας για την αναπαραγωγή των ήχων που συνοδεύουν την πίεση κάθε πλήκτρου. Απενεργοποιήστε τη συγκεκριμένη δυνατότητα και, εκτός από ικανοποιητική αύξηση της αυτονομίας της συσκευής, θα παρατηρήσετε και σημαντική βελτίωση της απόκρισής της στις εντολές σας.
Αν έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα και δεν αντιμετωπίζετε... εκπλήξεις στην επικοινωνία σας, μπορείτε να απενεργοποιείτε το κινητό σας όταν κοιμάστε.
Ειδικά τα smartphones διαθέτουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις αυτόματης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της λειτουργίας "Αεροπλάνου" (Flight Mode), η οποία διατηρεί τη συσκευή σε λειτουργία, απενεργοποιώντας μόνο τον πομποδέκτη GSM/3G της. Έτσι, αν κάθε μέρα μεταξύ π.χ. 3 και 8 το πρωί κοιμάστε και δε χρησιμοποιείτε το κινητό, μπορείτε να το ρυθμίσετε έτσι ώστε να εισέρχεται σε λειτουργία Flight Mode για εκείνες τις 5 ώρες και στις 8.01 κάθε μέρας να συνδέεται ξανά με το δίκτυο! Με το συγκεκριμένο τρόπο χαρίζετε έως και 20% μεγαλύτερη αυτονομία στη συσκευή σας.
Η λειτουργία ειδοποίησης μέσω δόνησης αποτελεί ίσως μια από τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες κάθε κινητού, αφού είναι από τις ελάχιστες που εξαρτάται από τη μηχανική κίνηση τμημάτων της συσκευής (συνήθως στο εσωτερικό, κάτω από την οθόνη), με ενέργεια που προέρχεται από την μπαταρία. Γι' αυτό, καλό είναι να την απενεργοποιείτε για όλα τα προφίλ του κινητού εκτός από αυτό του "Σιωπηλού" ή της "Δόνησης" και να τη χρησιμοποιείτε μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο: σε συσκέψεις, στο μάθημα, στο νοσοκομείο κ.λπ.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment