Ταυτοποίηση των καρτοκινητών ως τον Ιούνιο 2010

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 θα πρέπει να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι-χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, βάσει του οποίου η ταυτοποίηση αυτή θα γίνει χωρίς κόστος για τους κατόχους των συγκεκριμένων συσκευών. Οι εταιρείες κινητής θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τον τρόπο υποβολής των κατάλληλων στοιχείων που θα ταυτοποιήσουν τους κατόχους καρτοκινητών, ενώ για όσους δεν το πράξουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να διακόψουν τη σύνδεσή τους ένα μήνα μετά την προθεσμία που έχει οριστεί (31/7/2010).
Τα νέα μέτρα υποχρεώνουν τους κατόχους καρτοκινητών να δηλώνουν στις εταιρείες οποιαδήποτε μεταβολή κατάστασης του καρτοκινητού τους (π. χ. δωρεά, απώλεια, κλοπή κ.λπ.), καθώς η οποιαδήποτε ανανέωση χρόνου ομιλίας θα συνδέεται τόσο με τον κωδικό αριθμό της κάρτας του κινητού (IMSI), όσο και με τον κωδικό αριθμό της συσκευής (ΙΜΕΙ). Tο μέτρο αυτό έχει ως παράπλευρη επίπτωση την αποθάρρυνση των κλοπών καρτοκινητών, καθώς η χρήση του κωδικού ΙΜΕΙ θα κάνει ανιχνεύσιμη τη συσκευή. Η αρχή που θα ελέγχει την τήρηση των αρχείων των καρτοκινητών θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, η οποία εξουσιοδοτείται να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους που δεν τηρούν ακριβή αρχεία κατόχων καρτοκινητών στις βάσεις δεδομένων τους.
Μάλιστα, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα στοιχεία των κατόχων των καρτοκινητών μέχρι ένα χρόνο μετά την απενεργοποίηση των συσκευών/συνδέσεών τους.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός του 2010 να αναλάβει δράση σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων που αφορούν την ανώνυμη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών μέτρων, εφόσον είναι σκόπιμο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, κ. Ζακ Μπαρό, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο Επίτροπος στην απάντησή του σημείωσε τις ανησυχίες που εξέφρασε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ήδη από το 2003, για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι ο εντοπισμός της χρήσης προπληρωμένων καρτοτηλεφώνων θα μπορούσε να βελτιώσει τις εγκληματολογικές έρευνες και ιδίως αυτές που αφορούν σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο κάλεσε το 2008 τα κράτη μέλη να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα εθνικά μέτρα ή τις τεχνικές λύσεις που εφαρμόζουν για να ταυτοποιούν τους χρήστες των μέσων επικοινωνίας, καθώς και το βαθμό της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών.
Η Επιτροπή ενημερώνει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να προτείνει νομοθετικά μέτρα, εφόσον αξιολογήσει, βάσει των στοιχείων που θα έχει συλλέξει από τα κράτη μέλη, ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αποτελεσματικά για τη διασφάλιση του εντοπισμού της χρήσης προπληρωμένων καρτοτηλεφώνων.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment