Η Mobile TV απούσα στην Ελλάδα!

Εξαιρετικά θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την παροχή στη χώρα μας υπηρεσιών παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω κινητών τηλεφώνων, το αποκαλούμενο και mobile TV. Στον χάρτη των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων προβλέπεται μεν η ύπαρξη ενός διαύλου για τη μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών σε κινητά τηλέφωνα, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει ούτε στο πόσες άδειες θα δοθούν -θεωρητικά μπορεί να είναι τουλάχιστον τέσσερις- ούτε με ποια διαδικασία.
Σύμφωνα με το e-go.gr «Οταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για το συγκεκριμένο θέμα, θα σας ενημερώσει» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, πριν από περίπου 10 ημέρες, οπότε και παρουσιάστηκε ο νέος χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων. Σημειωτέον πως υπηρεσίες μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου προσφέρουν ήδη οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για την πρόσβαση, όμως, σε αυτές, απαιτείται η χρήση του δικτύου δεδομένων του παρόχου, οπότε υπάρχει και ένα κόστος.
Στην περίπτωση του mobile TV, όμως, αναφερόμαστε στη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω των ερτζιανών με το κόστος λήψης να είναι μηδαμινό, δεδομένου ότι το μόνο που απαιτείται είναι η ύπαρξη ενός ειδικού αποκωδικοποιητή μέσα στο κινητό.
Για την Ευρώπη, ο συγκεκριμένος αποκωδικοποιητής υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld), η οποία είναι αυτή που επέλεξε τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προτεινόμενο προς τα κράτη-μέλη πρότυπο.
Εχουν ξεκινήσειΚαι ενώ στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής αναφορικά με το μέλλον του mobile TV, στην Ευρώπη ορισμένες χώρες έχουν σπεύσει να εκχωρήσουν άδειες και έχει ξεκινήσει η παροχή σχετικών υπηρεσιών. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας 3 έχει σχεδόν ένα εκατ. συνδρομητές. Πάντως, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονται ακόμη στην περίοδο εκχώρησης των σχετικών αδειών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το mobile TV είναι αρκετά δημοφιλές στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου υπάρχουν 20 και 8,2 εκ. συνδρομητές αντίστοιχα. Από πλευράς συσκευών, η Nokia έχει παρουσιάσει αρκετά μοντέλα με πιο πρόσφατο το Ν77, ενώ Samsung και LG δηλώνουν έτοιμες να λανσάρουν ανά πάσα στιγμή σχετικά προϊόντα. Επιπλέον, έχουν παρουσιαστεί και συσκευές αποκλειστικά για mobile TV από εταιρείες όπως η Μotorola.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment